Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Stravovací prostory v obchodních centrech budou moct opět fungovat. Musí ale splnit podmínky

Stravovací prostory v obchodních centrech by měly začít opět fungovat. Podmínkou je, že jídelní zóna bude ohraničena od ostatních prostor jasnou a pevnou bariérou a lidé se zároveň budou muset prokázat platnými certifikáty. Pokud centra toto zajistí, budou si návštěvníci moct zakoupené občerstvení zkonzumovat na místě.

Minulý týden ve čtvrtek vláda v rámci zpřísnění restrikcí, v důsledků šířící se nákazy nemoci covid-19, omezila opět i provoz restaurací a stravovacích prostor v obchodních centrech. Hospody mohou mít otevřeno jen do 22 hodin a ve stravovacích zónách nákupních domů byla zakázaná konzumace. Lidé si mohli brát jídlo pouze sebou. 

Asociace nákupních center se teď ale domluvila s ministrem zdravotnictví na podmínkách, za kterých bude možné občerstvení opět provozovat. "Předložili jsme ministerstvu zpracovanou argumentaci prokazující naši schopnost zabezpečit jídelní prostory a jejich bezpečný provoz, včetně dostatečné cirkulace vzduchu. Jsme rádi, že nám ministerstvo vyšlo vstříc a my jsme tak zpět na úrovni restaurací," řekl předseda výkonného výboru Asociace nákupních center ČR Jan Kubíček.

Moderní nákupní centra podle Kubíčka umožňují oddělit stravovací prostory od těch okolních a lze v nich zajistit dostatek volného prostoru pro bezpečný pohyb zákazníků. Na dodržování platných nařízení jako je nošení respirátorů a nepřekročení povolené kapacity návštěvnosti v centech dohlíží zaměstnanci ostrahy.

Kdo si bude chtít jídlo sníst přímo ve stravovacích prostorech obchodního domu, bude muset prokázat svoji bezinfekčnost. Buď platnými certifikáty nebo dokladem o prodělání nemoci v nedávné době. 

Stravovací, hotelové a ostatní služby typu kadeřnictví nebo fitness center mohou využívat až na výjimky jen lidé, kteří mají dokončené očkování nebo v posledním půl roce prodělali nemoc covid-19. Stejné nařízení se týkalo i jídelních prostorů v obchodních centrech, za jeho dodržení byli ale odpovědní návštěvníci. Doklady museli předložit až případné kontrole, například z hygienických stanic. 

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky obchodní centrum, restaurace, otevírací doba, jídelna, fakt food, konzumace, bezinfekčnost, zóna, kapacity, nemoc, Jan Kubíček, Krajská hygienická stanice, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stravovací prostory v obchodních centrech budou moct opět fungovat. Musí ale splnit podmínky  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.