Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Covid pas bude platit devět měsíců. Kdo chce v létě cestovat, musí se nechat přeočkovat

Kovidové pasy pro obyvatele zemí Evropské unie budou platné po dobu devíti měsíců od plného očkování, tedy od druhé dávky vakcíny. Včera se na tom usnesla Evropská komise. Certifikáty budou i nadále sloužit k možnosti vycestovat lidem očkovaným, po prodělání nemoci a prozatím se bude uznávat i negativní test.

Vzhledem k rostoucím počtům nakažených covidem-19 napříč Evropou, doporučuje většina států posilující třetí dávku očkování. Ta by podle většiny ministrů členských zemí měla být do budoucna podmínkou platnosti covid pasů, díky kterým lidé budou moci cestovat i během pandemie. 

Na dobu platnosti očkování ale země neměly jednotný názor. Komise nakonec navrhla devítiměsíční lhůtu. Pro většinu lidí, kteří se nechali naočkovat v tomto roce, to znamená, že pokud chtějí během léta cestovat za hranice, budou se muset nechat přeočkovat třetí dávkou ještě před létem.  

Pro ty, kteří už třetí dávku mají, návrh žádnou konkrétní dobu platnosti covid pasu nestanovuje kvůli nedostatku vědeckých důkazů o době její účinnosti.

Covid pasy zatím také počítají i s uznáním negativního testu jakožto rovnocenného důkazu bezinfekčnosti k očkování a prodělání nemoci. V závažných případech však budou státy vůči neočkovaným moci uplatňovat zvláštní podmínky. Tlak na zvýšení proočkovanosti tak bude sílit. „Stále je příliš mnoho lidí, kteří nejsou chráněni vakcínami. Aby všichni mohli bezpečně cestovat i žít, musíme urgentně dosáhnout výrazně vyššího poměru očkovaných," uvedla eurokomisařka pro zdravotnictví Stella Kyriakidisová.

Neočkovaní, kteří se budou při cestování prokazovat pouze testem budou mít řadu nevýhod. Například jim bude nařízena povinná karanténa, pokud budou z regionů s velkým rizikem nákazy-červená barva na covid mapě. Očkovaným a těm, kteří nemoc prodělali v nedávné době tato povinnost odpadá.

Státy by nově měly posuzovat lidi přijíždějící ze zahraničí právě podle jejich kovidových pasů, spíše než podle nákazy v místě jejich původu.

Výjimky z cestovních omezení mají mít podle komise děti do 12 let a pracovníci klíčových profesí. Pokud státy na předložených změnách dohodnou, měly by začít platit 10. ledna.

Hodnocení článku je 38 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Covid pas, očkování, Evropská komise, EU, směrnice, posilující dávka, zahraničí, testy, nemoc, vakcína, COVID-19, léto, Evropská unie, Evropa, Stella Kyriakidisová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Covid pas bude platit devět měsíců. Kdo chce v létě cestovat, musí se nechat přeočkovat  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.