Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

První schůzka ohledně parkovacího domu u hradecké nemocnice ukázala, že s tím bude spousta práce

O parkovacím domu u Fakultní nemocnice Hradec Králové toho místní slyšeli už hodně. Jeho stavba se řeší řadu let, ale na louce před areálem se zatím pořád ještě nekoplo do země. Před měsícem převzal iniciativu nad jeho přípravou Královéhradecký kraj. Do prosince chce mít jasno v majetkových poměrech a napojení Zborovské ulice do křižovatky Milety.

Na financování parkovacího domu by se mělo podílet samo hejtmanství, hradecké nemocnice, radnice v Hradci Králové a několik dalších obcí v okolí. Na seznamu je Černilov, Chlumec nad Cidlinou, Nový Bydžov, Třebechovice pod Orebem, Smiřice, Nechanice, Týniště nad Orlicí či Borohrádek. Další jednání mají podle hejtmanství pokračovat také s Univerzitou Hradec Králové.  

„Jsem velice rád, že i zástupci menších obcí z blízkého okolí považují za nutnost stávající situaci urychleně řešit. Jsem přesvědčen, že jsme díky jednomyslné shodě všech partnerů schopní konečně tuto věc posunout k úspěšné realizaci,“ říká Miroslav Uchytil (KDU-ČSL), starosta Chlumce nad Cidlinou.   

Všechny dotčené strany se nyní sešli, aby si řekli jak dál. „Vzhledem k dosavadním získaným informacím je zapotřebí zajistit identifikaci širšího území u fakultní nemocnice a zaktualizovat stav studie naklonění Zborovské ulice s napojením na křižovatku Mileta,“ řekl krajský radní pro dopravu Václav Řehoř (ODS).  

To vše chce Královéhradecký kraj do dalšího společného jednání, které je v plánu v prosinci. To už by mělo být jasné i financování dopravní infrastruktury v okolí parkovacího domu, které má zajistit radnice v Hradci Králové. „Následovat bude vypracování aktuálních propočtů a předběžné tržní konzultace k vypracování komplexního dopravního generelu,“ dodal Řehoř.  

Fakultní nemocnice Hradec Králové je největším zdravotnickým zařízením v Královéhradeckém kraji. Do spádové oblasti nemocnice se spadá zhruba 90 tisíc obyvatel. Denně do areálu míří několik stovek zaměstnanců a další tisíce pacientů a návštěvníků. „Možnosti nemocnice rozšiřovat parkovací stání v areálu jsou velmi omezené. Pozemky v okolí jsou ve vlastnictví města,“ řekl mluvčí hradecké nemocnice Jakub Sochor. Nemocnice tak vzájemnou spolupráci okolních měst a kraje vítá.   

Stavba parkovacího domu u Fakultní nemocnice Hradec Králové se řeší 20 let. O konkrétních termínech však ještě nemůže být řeč. Nejdříve je nutné zrekonstruovat křižovatku Mileta. Práce na ní mají začít v příštím roce, kompletně hotovo bude v roce 2023. Teoreticky tak může stavba nového parkovacího domu začít nejdřív za dva roky.   

„Parkovací dům u nemocnice není žádný nový nápad. Navrhl jsem ho už v roce 2010. Ten měl mít přes 800 parkovacích míst. Doufám tak, že se to někdy podaří,“ říká architekt František Křelina. Minulé vedení města mělo dokonce návrh smlouvy od majitele parkovacího domu ve vedlejších Pardubicích. „Zastupitelům se ale nezdála cena výkupu, kterou nechtěl překročit. Měl v plánu dům pro zhruba 600 aut a dole prodejny a služby,“ dodává bývalý primátor Hradce Králové Zdeněk Fink (HDK). 

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky parkování, nemocnice, Hradec Králové, Náchod, parkovací, dům, stavba, areál, plán, místo, doprava, zdravotní, péče, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Královéhradecký kraj, radnice, Chlumec nad Cidlinou, Václav Řehoř, Univerzita Hradec Králové, KDU-ČSL, Č

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První schůzka ohledně parkovacího domu u hradecké nemocnice ukázala, že s tím bude spousta práce  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.