Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Safari parku ve Dvoře Králové nad Labem mají nové kontaktní stěny. Ty slouží slonům k tréninku i zábavě

Ve vnitřní expozici slonů v Safari parku ve Dvoře Králové nad Labem mají novinku, která napomáhá bližšímu kontaktu ošetřovatelů se zvířaty. Nové kontaktní stěny jsou navíc skvělým tréninkovým nástrojem, který funguje jako cvičící pomůcka.

Díky kontaktním stěnám mohou být ošetřovatelé v bezprostřední blízkosti slonů, ale přitom zůstávají v bezpečí. Tento těsný kontakt jim umožňuje slony zblízka kontrolovat a v případě potřeby jim ošetřit nohy nebo kly. Ošetřovatelé se slony pravidelně cvičí pomocí takzvaného targetu. To je terčík, ke kterému sloni přikládají různé části těla na základě povelů. „Spolu s dalšími cviky má takový trénink, který je vždy dobrovolný, důležitou funkci. V případě, že je zvíře klidné a povely zvládá, je díky tomu možné třeba i odebrat krev nebo vzorky ze sliznice chobotu. Není tak nutné je kvůli podobným zákrokům uspávat, což je velmi důležité“, popisuje tisková mluvčí Zuzana Boučková.

Například slonice Drumbo, která je ve dvorské zoologické zahradě teprve od loňského podzimu, cvičí takto moc ráda a už se naučila i podávat chobot. V původním domově ve Vídni to přitom její oblíbená činnost vůbec nebyla.

Zoologická zahrada chová slony africké od roku 1969. Nejvíce slonů, celkem šest, bylo ve Dvoře Králové chováno po transportu z Afriky v roce 1984. Skupina se však postupně zmenšovala a od úhynu samce Kita v roce 2017 zůstaly v safari parku jen samice Saly a Umbu. Drumbo skupinu doplnila loni na podzim a jejím úkolem je obohatit sociální život stávajících samic a současně by měla ve Dvoře Králové strávit klidné stáří.

V Safari parku ve Dvoře Králové nad Labem si lidé mohou vyzkoušet práci ošetřovatele na vlastní kůži a to v rámci zážitkových programů. „Pro mnohé lidi je práce s africkými zvířaty velkým přáním, které u nás mohou sobě nebo svým blízkým velmi jednoduše splnit. Strávit den v doprovodu zkušeného ošetřovatele a pomoct mu s péčí o svěřená zvířata je tak možné u žiraf, šelem, ptáků, ryb a plazů ve Vodním světě a také u nosorožců ve spojení s hrochy," říká vedoucí zoolog Jaroslav Hyjánek.

V nabídce je také den strávený ve společnost slonů. „Této nabídky jsme využili a strávili v zoo se slony celý den. Byl to neskutečný zážitek pro celou rodinu. Velmi příjemná byla paní ošetřovatelka, která vše poutavě popisovala vysvětlovala. Určitě se do zoo za slony ještě vrátíme“, popisuje své dojmy z návštěvy paní Mirka z Hradec Králové.

I přes celou řadu omezení a pandemickou krizi je Zoologická zahrada ve Dvoře Králové stále jedním z nejvyhledávanějších míst regionu. V loňském roce se dokonce stala vůbec nejnavštěvovanějším turistickým cílem Královéhradeckého kraje. Ve svém žebříčku to uvedla agentura CzechTourism. Letošní návštěvnost opět aspiruje na rekord. Zoo doposud navštívilo přes půl milionu návštěvníků. Například za celý minulý rok prošlo turnikety jen 450 tisíc lidí.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Královéhradecký kraj, Dvůr Králové nad Labem, zoologická zahrada, sloni, pavilon, ošetřovatelé, kontaktní stěna, trénink, cvičení, Drumbo, Safari park, příroda, návštěvnost, zážitek, expozice, ZOO Dvůr Králové, zábava, CzechTourism

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Safari parku ve Dvoře Králové nad Labem mají nové kontaktní stěny. Ty slouží slonům k tréninku i zábavě  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.