Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Československý stát prohlášen. Dnes si připomínáme vznik samostatného Československého státu

28. říjen – pro někoho jen další státní svátek v řadě, pro druhé chvíle, kdy je dobré připomenout si vznik samostatného československého státu. Jednalo se o jeden z nástupnických států rozpadlého Rakousko-Uherska. Tehdejší Československo zahrnovalo území Čech, Moravy, Slezka, Slovenska a Podkarpatské Rusi. Za jeho vznikem stál Tomáš Garrigue Masaryk, Milan Rastislav Štefánik a Edvard Beneš.

Vyhlášení samostatného Československého státu 28. října roku 1918 předcházelo dlouho období Rakouska-Uherska, které většina Čechů nikdy nepřijala za své. První snaha o vybudování státního celku začala už před první světovou válkou, ale v roce 1914 byla většina národních otázek odsunuta do pozadí.  

Samotný proces odtržení Rakouska-Uherska začal vznikat ještě před koncem světové války. V tu dobu bylo stále zřetelnější, že dřív nebo později ke vzniku Československého státu skutečně dojde. Dokonce byl založen Národní výbor, který se vznikem státu začal zabývat. 

Mezi tím v Paříži vznikla prozatímní československá vláda, která dosáhla příslibu uznání nezávislosti od států Dohody. Největší zásluhu na vzniku samostatného státu má podle historiků Tomáš Garrigue Masaryk, Milan Rastislav Štefánik a Edvard Beneš. Právě Masaryk byl jmenován prvním prezidentem. 

Československý stát prohlášen. 
Lidové noviny, vydáno v úterý 29. října 1918 v Brně 

 

Tvůj odvěký sen se stal skutkem!  
Stát československý vstoupil dnešního dne v řadu samostatných kulturních států světa! Národní výbor, nadaný důvěrou veškerého lidu československého, přejal jako jediný oprávněný a odpovědný činitel do svých rukou správu Tvého státu. 
Lide československý, vše, co podnikáš, podnikáš od tohoto okamžiku jako nový, svobodný člen velké rodiny samostatných svobodných států!  
Oficiální označení Československá republika vydrželo až do roku 1989. Například během válečných dob byl používán název Česko-Slovenská republika a následně v dalších obměnách jako socialistická či federativní. 

Další dělení nastalo po II. světové válce (tj. po roce 1945). Od té doby byla Československá republika složena pouze z Čech, Moravy, Slezska a Slovenska. Tedy bez Podkarpatské rusi. Další dělení přišlo v roce 1993, kdy se Československo rozdělilo na Českou republiku a Slovensko. 

Vznik samostatného státu připomene několik akcí 

V Hradci Králové se ke Dnu vzniku samostatného Československého státu koná slavnostní koncert ve Filharmonii Hradec Králové. Začíná v 18:00 a vstupenky je třeba rezervovat si předem.  

Například radnice v Náchodě připravuje pietní akt u památníku padlých legionářů. Začátek je v 10:00. “Následně budou květiny položeny i u busty T. G. Masaryka pře budovou radnice na Masarykově náměstí a u památníků obětem I. a II. Světové války v Bělovsi,” potvrdila mluvčí náchodské radnice Nina Adlof.  

Trutnov si 28. říjen roku 1918 připomněl už včera. Promenádního koncertu na Krakonošově náměstí a setkání v obřadní síni Staré radnice se zúčastnilo několik desítek lidí.  

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Wikimedia Commons | Zdroj MZV

Štítky 28. říjen, 1918, Československo, samostatný, stát, vznik, státní, svátek, čtvrtek, T. G. Masaryk, Tomáš Garrigue Masaryk, Česko, Slovensko, Rakousko-Uhersko, Edvard Beneš, Milan Rastislav Štefánik, Morava, Podkarpatská Rus, radnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Československý stát prohlášen. Dnes si připomínáme vznik samostatného Československého státu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.