Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Do Hořic bez komplikací. Objízdná trasa po stavbě mostu je opravená

Od poloviny roku 2018 až do konce října 2020 musela veškerá doprava jedoucí po I/35 z Hradce Králové do Jičína nebo Nové Paky přes Hořice. Ředitelství silnic a dálnic zdemolovalo a následně postavilo nový most na obchvatu města. Následně bylo třeba opravit objízdnou trasu. Ta je nyní dokončená.

Zatímco stavba nového mostu na hlavním tahu stála Ředitelství silnic a dálnic čtvrt miliardy, rekonstrukce objízdné trasy vyšla 3,3 milionu korun. Jednalo se o úsek od odbočky na Chvalinu, podél staré cihelny až po křižovatku se státní silnicí I/35. 

„Na trase byla provedena výměna vrchní živičné vrstvy se sanací trhlin v podkladních vrstvách, odstranění stávajících vodících proužků a provedení nezpevněných krajnic," potvrdil Miloš Macháček z Ředitelství silnic a dálnic.  

Objízdná trasa během kompletní uzavírky silnice první třídy vedla Táboritskou ulicí a přes železniční přejezd v ulici Husova. „Město Hořice se od počátku snažilo, aby veškeré komunikace v jeho majetku, po kterých byla vedena objízdná trasa při opravě mostu, byly opraveny fortelně a poctivě,“ říká místostarosta Hořic Martin Pour (Hořičtí patrioti). 

Nový most využívá 14 tisíc aut denně  

Při kontrole mostu v roce 2018 Ředitelství silnic a dálnic zjistilo, že je ve špatném stavu. „Spolu s neodpovídající kvalitou použitých betonů z doby výstavby bylo na základě diagnostického průzkumu rozhodnuto o kompletní rekonstrukci,“ vysvětluje mluvčí ŘSD Nina Ledvinová. Půl kilometru dlouhý most vznikl v roce 1979. Poslední rekonstrukcí prošel v roce 1994. 

Stavební práce na rekonstrukci mostu byly zahájeny v dubnu loňského roku. V rámci prací byl prakticky celý most rozebrán a postaven nový – včetně nosných pilířů. Nově byl most doplněn o 2,5 metru vysokou protihlukovou stěnu, která je na levé straně ve směru na Hradec Králové. Ta by měla ochránit obyvatele Hořic před hlukem ze silnice první třídy. 

V budoucnu se doprava přesune na dálnici  

V budoucnu se počítá, že se většina dopravy přesune na novou dálnici D35, která spojí Hradec Králové a Úlibice u Jičína. Ve směru od Hradce Králové by měla vést po levé straně nového mostu. Místní budou moct využít velkou mimoúrovňovou křižovatku, která vznikne mezi Dobrou Vodou u Hořic a Hořicemi.  

Dálnice D35 mezi Sadovou a Hořicemi získala stavební povolení. Práce začnou v příštím roce

Ředitelství silnic a dálnic začne s realizací dálnice D35, která má spojit Hradec Králové a obec Úlibice u Jičína. Stavba je rozdělena do čtyř úseků. První se má začít stavět 10,4 kilometrů dlouhá trasa ze Sadové do Hořic. Právě tento úsek nyní...

 

Právě úsek mezi Sadovou a Hořicemi je nejblíže k realizaci. Před časem Ředitelství silnic a dálnic potvrdilo, že by se mohlo začít stavět už v příštím roce. „Zahájení výběrového řízení na zhotovitele předpokládáme v prvním čtvrtletí roku 2022. V příštím roce proběhne rozsáhlý archeologický výzkum a posléze zahájení stavby,“ řekl ředitel Ředitelství silnic a dálnic Radek Mátl

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Martin Pour

Štítky Hořice, trasa, objízdná, Jičínsko, doprava, obchvat, oprava, ŘSD, rekonstrukce, most, Ředitelství silnic a dálnic, Hradec Králové, silnice, Jičín, Nová Paka, Radek Mátl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Hořic bez komplikací. Objízdná trasa po stavbě mostu je opravená  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.