Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Obří trpaslík u Hořic je opět o něco vyšší. Aby přečkal zimu, bylo ho třeba zazimovat

Tento měsíc se obří trpaslík u Hořic rozrostl o dalších osm pískovcových bloků. Díky nim jeho postava povyrostla na šest a půl metru. Zatím je stále bez hlavy, tu dostane i s čepicí po zimě. Půjde o poslední čtyři bloky. Stavba obřího trpaslíka z pískovcových kvádrů vedle silnice číslo 35 u Hořic trvá už od roku 1995.

Nasadit trpaslíkovi čepici nebude nic jednoduchého. Půjde pravděpodobně o největší čepici na východě Čech. Na výšku bude mít čtyři metry, váha se odhaduje na 20 tun. „Jestliže vylomení bloku v lomu, jeho opracování, doprava na místo trvalého pobytu, a nakonec i nasazení čepice na jeho hlavu proběhnou bez větších problémů, bude hotovo již příští rok na podzim,“ potvrdil František Kozel, člen Okrašlovacího spolku Rašín, který si vzal realizaci trpaslíka na starosti.  

Poté už bude návštěvníky Hořic vítat 11 metrů vysoký trpaslík, jehož tělo stojí vedle silnice první třídy z Hradce Králové do Jičína. Před vjezdem na obchvat Hořic si ho řidiči mohou všimnout po pravé straně silnice.  

Nápad postavit trpaslíka vznikl v hospodě 

„Nápad postavit Obřího trpaslíka vznikl, jako ostatně většina velkých věcí, v restauraci. Přesněji řečeno, před restaurací Doubravka v Hořicích, na asfaltu u stolu bez ubrusu a u piva. Bylo to v létě roku 1994,“ vzpomíná Kozel. 

Právě ten den se v hospodě objevil i sochař Kurt Gebauer, který v byl Hořicích na sochařském symposiu. „A tak došlo k tomu, že tu později večer, mezi sklenicemi piva a preclíky vznikla myšlenka na zbudování monumentální pískovcové sochy Obřího trpaslíka. Jak jinak než podle návrhu Kurta Gebauera,“ doplňuje zakladatel spolku. Ještě v ten rok vznikl spolek a v roce 1995 se poprvé koplo do země. 

Následující období nazývá spolek jako léta klidu, stavba se tak prakticky úplně zastavila. Znovu se naplno rozjela až v roce 2018. „Celkem tedy bylo v roce 2018 osazeno pět kamenů, které vážily více než 50 tun,“ vzpomíná František Kozel. 

Hodnocení článku je 58 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto město Hořice

Štítky trpaslík, Hořice, Jičínsko, pískovec, čepice, hlava, zima, dokončení, socha, I/35, umění, silnice, František Kozel, Kurt Gebauer, Česko, Hradec Králové, Jičín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obří trpaslík u Hořic je opět o něco vyšší. Aby přečkal zimu, bylo ho třeba zazimovat  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.