Kontrolovat bezinfekčnost hostů restaurací je nesmysl, jde jen o přenášení odpovědnosti státu za šíření koronaviru na majitele a provozovatele gastro služeb. Podle provozovatelů povede restrikce k úbytku hostů, může nastat i další pokles tržeb.
"Vůbec si to nedovedu představit, nevím, jak to budeme stíhat. Velmi nás to zatíží," řekla majitelka několika restaurací v centru Hradce Králové Radka Mlatečková.
Problémy očekává především v době obědů, kdy už nyní často nestíhají. "Pokud bychom museli lidem kontrolovat certifikáty, asi by to znamenalo přijmout dalšího člověka, což by znamenalo další peníze navíc," řekla Mlatečková.
Vláda na středečním mimořádném jednání rozhodla, že provozovatelé stravovacích provozů budou muset od 1. listopadu kontrolovat u hostů certifikát o dokončeném očkování, prodělání nemoci COVID-19 nebo platném negativním testu. Zákazníkovi, který se dokladem neprokáže, by neměli umožnit vstup do podniku nebo mu neposkytnout službu.
"Podle mě to vůbec nic neřeší, stejně nebude možné kontroly provádět pořádně. Nemůžeme chtít po hostech občanský průkaz, to není v naší kompetenci. Mohou říci, že občanku ukážou, až přijde policie nebo hygiena. Jsem si jistá tím, že navíc některé zákazníky to určitě odradí, povede to k poklesu tržeb," řekla Mlatečková.
Vláda ve středu také rozhodla o tom, že dospělí neočkovaní lidé od 1. listopadu nebudou mít preventivní test na koronavirus dále hrazený ze zdravotního pojištění. Navíc zkrátila jejich platnost. Tyto kroky spolu se zavedením kontroly v pohostinství povedou podle Mlatečkové k tomu, že do restaurací budou přicházet většinou jen plně očkovaní.
"Je to jen další buzerace, hodí to na nás, protože sami nevědí, co dělat," dodala.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.