Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Královéhradecký psí útulek v areálu bývalých vojenských skladů pomohl již tisícům psů

Před deseti lety se královéhradecký psí útulek přestěhoval na svoji současnou adresu, do areálu bývalých vojenských skladů nedaleko lesního hřbitova v Malšovicích. Od dubna roku 2008 zde jeho zaměstnanci pomohli zhruba třem tisícovkám psů, pro které si přišli jejich původní majitelé nebo si je vybral nový pán. Ročně hradecký útulek přijme průměrně tři stovky zaběhnutých psů nejen z Hradce Králové, ale i z okolních obcí.

Na konci osmdesátých let město vlastnilo jen provizorní zařízení pro zhruba šest psů, v roce 1992 se pak podařilo pronajmout prostory v bývalé veterinární nemocnici ve Věkoších. Pronájem se dále několikrát rozšiřoval jak o vnitřní, tak o venkovní prostory, i tak ale kapacitní možnosti přestávaly vyhovovat. V roce 2005, po vydání části venkovních ploch restituentům, město přistoupilo k zásadní změně tohoto řešení. Jako místo nejlépe vyhovující všem požadavkům a nárokům pro umístění tohoto zařízení se již od počátku jevily bývalé vojenské sklady v areálu městských lesů. Stavba začala v roce 2007 a v dubnu 2008 se z útulku ozval štěkot.

Zařízení pro opuštěná zvířata tvoří dva propojené pavilony a další část vymezená jako karanténa. Celkem útulek pojme 70 psů, z toho osm míst je pro zvířata v karanténě. Zařízení spravují Technické služby Hradec Králové a pracuje zde šest zaměstnanců.

Každoroční provozní statistiky útulku se od sebe příliš neliší. „Během roku se k nám dostane kolem tří stovek psů. Většinou se jedná o psy zaběhnuté, pro které si do několika dnů majitelé přijdou, jsou tu ovšem i zvířata, o které zájem nikdo nejeví. Je však potěšující, že počet psů zaběhnutých a navrácených je vyšší než počet zvířat trvale opuštěných,“ říká vedoucí útulku Lenka Lacinová. Průměrná doba, kterou pes v útulku stráví, je čtyřicet dní. To je ovšem průměr, některé zvíře si majitel odvede obratem, jiná tu bohužel na nové pány čekají i dlouhé měsíce. Pobyt v útulku jim však výrazně zlepšují dobrovolní venčitelé, kteří si denně kromě úterý, kdy je sanitární den, berou psy na vycházky do okolních lesů. „Zájem o venčení našich svěřenců je veliký, v loňském roce jsme napočítali pět tisíc procházek. O víkendech se dokonce ani na všechny zájemce nedostane, proto v současné době doporučujeme zájemcům využít dobu venčení v pracovních dnech. Psi kontakt s člověkem vítají, z procházek se vracejí spokojeni a právě o takové socializované psy je zájem,“ přibližuje další výhody této aktivity Lenka Lacinová. Vedle pomoci s venčením jsou Hradečané také štědrými dárci a útulek podporují věcnými nebo finančními dary například při předvánoční nadílce, během tradičního víkendu otevřených dveří. Peněžní dary útulek využívá především na léčení a operační zákroky, věcné dary zahrnují především granulované krmivo, masové kapsičky, konzervy a další potřeby.

Útulek kromě své hlavní činnosti začal nabízet také penzionování psů, kterým například jejich rodina odjíždí na dovolenou a nemá pro ně hlídání. „U nás mají zajištěnu veškerou péči, zázemí, stravu i pohyb. Zájem o tuto službu se stále zvyšuje a vloni jsme tu penzionovali 119 psů. Vedle tohoto psího hotelu nabízíme také úpravu psí srsti a zájemci si u nás mohou nechat pejska vykoupat a ostříhat. Většina zaměstnanců, kteří se o psy v útulku starají, zde působí dlouhodobě, což je velká výhoda, a opravdu fungujeme jako tým,“ chválí pracovní kolektiv Lenka Lacinová.

Hlavním posláním útulku ale zůstává návrat psů k rodině, ať již k té původní, které se zaběhl, nebo k nové. A v tom je útulek velmi úspěšný. Například vloni tu pobývalo celkem 302 psů, z toho se 166 vrátilo původním majitelům a 107 jich našlo nový domov. Ke konci roku zde zůstalo 24 psů. Útulek přijímá psy také od obcí, se kterými má uzavřenou smlouvu. Těchto přespolních hafanů tu vloni přijali 29, tři se vrátili majitelům a náhradní péči jich našlo 21.

Pod správu Technických služeb patří i depozitum pro kočky v areálu letiště. Celkem jich tu vloni našlo dočasné útočiště 247, dalších 38 tu ještě zůstalo z roku 2016. V nových domovech je již 211 koček.

Tisková zpráva | Foto pixabay.com | Zdroj hradeckralove.org

Štítky psi, útulek, Hradec Králové, Technické služby, pes, Malšovice, TECHNICKÉ SLUŽBY HRADEC KRÁLOVÉ, kočka, rodina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Královéhradecký psí útulek v areálu bývalých vojenských skladů pomohl již tisícům psů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.