Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Z prvního na osmé místo. V bezpečnosti na silnicích si Hradec Králové výrazně pohoršil

V roce 2020 byl takzvaný index bezpečnosti silnic v Hradci Králové nejlepší v celé České republice. Za první pololetí letošního roku si krajská metropole výrazně pohoršila. Z prvního a zároveň nejbezpečnějšího města se propadlo na osmou pozici ze 13 krajských měst. Vyplývá to z průzkumu Generali České pojišťovny.

Nejbezpečnějším krajským městem v České republice za první pololetí letošního roku jsou Karlovy Vary. Na druhém místě je Liberec, na třetím sousední Pardubice.  

Hradec Králové je jediným městem, které zaznamenalo takto velký propad. V letošním pololetí ale na jeho silnicích došlo k několika vážným dopravním nehodám. Při nich dva lidé zemřeli, tři se těžce zranili. Tyto tragédie tak odsunuly krajské město na osmé místo žebříčku.  

Nebezpečnější silnice, než jsou ty v Hradci Králové, mají v Českých Budějovicích, Ústí nad Labem, Brně, Plzni a ve Zlíně. Ten je na úplném konci tabulky bezpečnosti.  

Žebříček jednotlivých měst pojišťovna sestavuje z takzvaného indexu bezpečnosti na silnicích. „Index vychází ze statistik policie a je vztažený k počtu obyvatel jednotlivých měst. Index je tak možné brát jako ukazatel toho, jak bezpečné jsou silnice v daném městě,“ vysvětluje způsob měření indexu bezpečnosti silnic Ivana Buriánková z Generali České pojišťovny. 

Za první pololetí letošního roku se žádná smrtelná nehoda nestala v Karlových Varech ani Liberci. Nejvíc jich bylo v Praze. Celkem deset usmrcených osob a 46 těžkých zranění. V přepočtu na počet obyvatel však Praha obsadila šestou příčku.  

Doprava v Hradci Králové je přetížená  

Přetížená doprava v Hradci Králové trápí každého, kdo se chce ve špičce dostat z centra města ven nebo opačně. Kolem třetí hodiny odpoledne trvá cesta z Velkého náměstí k nájezdu na D11 i půl hodiny. „Dopravu v Hradci Králové vidím nyní jako neobyčejně přetíženou, a to několik měsíců. V minulých letech se vždy alespoň o prázdninách výrazně zmírnila, letos snad naopak narostla,“ tvrdí hradecký zastupitel Zdeněk Fink (HDK).  

Podobný názor mají i jiní zástupci radnice. „Hradec Králové v současné době trpí především kamionovou a individuální automobilovou dopravou,“ tvrdí zastupitel Martin Hanousek (Zelení). Vedení města tak defacto přiznává, že je doprava v Hradci Králové přetížená.  

Situaci nepomohlo ani několik velkých rekonstrukcí. Většina z nich se konala ve stejných dnech a opravovaný úsek nebyl kudy objet. Ve velké míře přispěla i příprava Inteligentního dopravního systému. V rámci ní se postupně vyměňují semafory na nejfrekventovanějších křižovatkách.  

„Dopravní situace je špatná a bude se dále zhoršovat. Je nutné co nejrychleji postavit severní tangentu i jižní spojku,“ dodává zastupitel Jiří Vojáček (Koalice pro Hradec). 

Práce na inteligentním systému se přesouvají na další křižovatky. Semafory spolu zatím nekomunikují

V Hradci Králové pokračuje příprava Inteligentním dopravního systému, na který nyní radnice získala dotaci. Částka 157,8 milionu korun pokryje víc než polovinu celkových nákladů. Řada křižovatek v centru města už má nové semafory. V těchto dnech...

Výrazně lépe se vede některým okresním městům 

V Královéhradeckém kraji se výrazně lépe vede okresním městům. Mezi 20 nejbezpečnějších patří Náchod společně s Jičínem. Regionální průměr kazí Rychnov nad Kněžnou a Trutnov, které jsou na 45. a 49. místě z 59 okresních měst.  

Právě Náchod za první polovinu letošního roku zaznamenal nejlepší zlepšení ze všech měst v České republice. V roce 2020 byl na 57 pozici, nyní je na děleném prvním místě. „Na jeho silnicích totiž v prvním pololetí letošního roku nedošlo ani k jedné nehodě, která by měla za následek úmrtí či těžké zranění, “ říká Buriánková.  

Kompletní pořadí krajských měst:

  1. Karlovy Vary 
  2. Liberec 
  3. Pardubice 
  4. Jihlava 
  5. Ostrava 
  6. Praha 
  7. Olomouc 
  8. Hradec Králové 
  9. České Budějovice 
  10. Ústí nad Labem 
  11. Brno 
  12. Plzeň 
  13. Zlín  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Alexas_Fotos | Pixabay

Štítky doprava, bezpečnost, silnice, nehoda, tragická, zranění, index, statistika, Hradec Králové, Náchod, Jičín, žebříček, pohoršení, Generali, Generali Česká pojišťovna, krajské město, Česko, Karlovy Vary, Liberec, Praha, Pardubice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z prvního na osmé místo. V bezpečnosti na silnicích si Hradec Králové výrazně pohoršil  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.