Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Pevnost Dobrošov bude mít nové vybavení. K vidění bude legendární kulomet vzor 37

Po rekonstrukci a opravách je třeba Pevnost Dobrošov vybavit novými exponáty. Královéhradecký kraj se pustil do nakupování uniforem, dobového nábytku i zbraní. Jednou z nich bude těžký kulomet vzor 37 z třicátých let 20. století.

Pevnost dostane těžký kulomet vzor 37 

„V rámci exponátů a sbírkových předmětů plánujeme pořídit originály případně repliky původního armádního nábytku, oblečení vojáků a také zbraní – například kulomety, pušky nebo granáty. Jsou to ale předměty, které není jednoduché sehnat, takže se jejich přesný výčet a cena mohou v průběhu času měnit podle jednotlivých nabídek,“ řekla náměstkyně hejtmana Martina Berdychová (Východočeši). Hejtmanství počítá s tím, že nakoupí celkem 300 předmětů za 2,5 milionu korun.  

Smlouva už je připravená například na těžký kulomet vzor 37 s vybavením. Ten začala vyrábět Československá zbrojovka ve třicátých letech 20. století. Ráže 7,92 milimetrů je navržena tak, aby zvládla pětiminutovou nepřetržitou střelbu. Během ní bylo možné vystřílet až 2,5 tisíce střel.  

Připravený je i nákup stejnokrojů československé armády v hodnostech od vojínů po generála, uniforma vojáka německého wehrmachtu a také oděv příslušníků Sudetoněmeckého Freikorps. 

Rekonstrukce pevnosti skončila na konci léta  

„Stavební práce na pevnostních objektech jsou v současnosti kompletně hotové,“ potvrdil mluvčí hejtmanství Dan Lechmann. Rekonstrukce začala před létem roku 2019, skončila na konci letošních prázdnin. Původně se předpokládalo, že bude stát 79 milionů korun. Nakonec Královéhradecký kraj zaplatil 65 milionů.  

Srub Jeřáb prošel kompletní rekonstrukcí stropnic, na srubu Můstek udělali stavbaři povrchové úpravy včetně betonových náběhů. „Největší proměna se odehrála na srubu Zelený, kde došlo k výrobě replik střílen, úpravám vstupních dveří i s instalací schodišťové plošiny pro vozíčkáře," řekl Lechmann.  

Podle náměstka hejtmana Pavla Bulíčka (Piráti) získala pevnost původní podobu. „Například pískováním vnitřních stěn se jim navrátila původní barva z doby budování pevnosti,“ řekl.  

Pro návštěvníky bude velkou novinkou i návštěvnické centrum. Nová bezbariérová budova nabídne sociální, technické a technologické zázemí pevnosti. Kompletně hotovo by mělo být až na začátku roku 2020, kdy bude pevnost zpřístupněna veřejnosti.  

1 750 metrů chodeb a přerušená stavba  

Pevnost byla budována v rámci československého opevnění. Mimo jiné i v důsledku zvolení Adolfa Hitlera kancléřem v Německu. Pevnost Dobrošov se skládá z dělostřeleckého srubu Zelený a pěchotních srubů Můstek a Jeřáb. Tvrz byla součástí plánu výstavby dvou pěchotních a dvou dělostřeleckých srubů, otočné dělostřelecké věže, minometné otočné věže a vchodového objektu.  

Stavba začala v roce 1937. O rok později byla stavba definitivně zastavena a zůstalo u dokončení těchto tří objektů. Během stavby bylo vybudováno 1 750 metrů chodeb, které vedou v hloubce 20 až 39 metrů pod povrchem země.  

Královéhradecký kraj vlastní pevnost od roku 2015, kdy ji bezplatně převzal od Armády ČR. Provoz pevnosti už několik desetiletí zajišťuje Muzeum Náchodska. 

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pevnostdobrosov.cz

Štítky pevnost, Dobrošov, Náchodsko, kulomet, vzor, 37, zbraň, historie, exponát, nákup, uniforma, rekonstrukce, centrum služby, turistika, Královéhradecký kraj, roubená stavba, Martina Berdychová, Východočeši, Adolf Hitler, Zbrojovka Brno, Pavel Bulíček, Českos

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Michal Řezníček

Otevřená až 2020 že by zpátečníci to mi hlava nebere co je to za reportéra

Pátek, 8. října 2021, 19:51Odpovědět

Petr Kozula

nemocny

Pátek, 8. října 2021, 19:20Odpovědět

Radim Eliáš

Zdravím, taky by mě zajímalo, proč dal autor na úvodní obrázek fotku vchodového srubu tvrze Bouda, která teď prošla rekonstrukcí, když je článek o Dobrošově. to potom váhám, na které tvrzi ten kulomet je...

Pátek, 8. října 2021, 10:54Odpovědět

Pevnost Dobrošov bude mít nové vybavení. K vidění bude legendární kulomet vzor 37  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.