Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Podvodníci na internetu podvedli 650 lidí a vydělali téměř pět milionů korun. Dva z nich přímo z vězení

Před pár dny policie Královéhradeckého kraje zatkla dva dvaatřicetileté muže a osmadvacetiletou ženu. Všichni tři skončili v poutech poté, co na internetu podvedli a okradli 650 lidí. V roce 2019 založili sérii falešných on-line obchodů. Ve vězení můžou skončit až na osm let.

Fiktivní e-shopy: ejabko.eu; imarketo.eu; gmzone.cz; techtronic.cz a best-elektro.cz 

„Na fiktivních bazarech a e-shopech nabízeli k prodeji elektroniku. Zájemci za objednané zboží sice zaplatili, ale nikdy ho neobdrželi. A peníze zpět pochopitelně také nikdy nedostali,“ řekla mluvčí policie Iva Kormošová. Pro inkasované peníze si založili několik účtů na cizí jména. V několika případech využili i takzvané bílé koně. Peníze následně převáděli na kryptoměny do bitcoinových peněženek. 

Škodu nezpůsobili jenom podvedeným zákazníkům, ale i firmám na které tyto falešné e-shopy založili. „Tyto firmy tak vystavili nebezpečí vymáhání pohledávek vzniklých v souvislosti s provedením objednávek a poškození jejich dobrého jména,“ vysvětluje problematiku policejní mluvčí.  

Muži vše organizovali z vězení

Oba obvinění muži se potkali ve vězení, kde si odpykávali tresty za podvody. Mladší byl do vězení poslán na 18 měsíců. Propuštěn byl na jaře letošního roku. Starší z dvojice si odpykává devítiletý trest, který mu vyprší za pět let. „Třetím členem byla žena, přítelkyně staršího muže. Ta jim na svobodě pomáhala“ řekla mluvčí.  

Jelikož měl státní zástupce obavu, že by ve svých podvodech pokračovali, skončil mladší z mužů opět za mřížemi. Tentokrát v cele vazební věznice, kde si počká na soud. Nejlépe dopadla zmíněná žena, která nebyla nikdy trestaná. I proto je vyšetřována na svobodě.  

V současné době všem třem hrozí vězení od dvou do osmi let. Policie však nevylučuje, že se na policii nepřihlásí i další podvedení lidé.  

Ohodnoť článek

Foto Jan Luxík

Štítky policie, zatčení, Královéhradecký, kraj, vězení, podvod, on-line, obchod, internet, krimi, věznice, internetový obchod, Královéhradecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podvodníci na internetu podvedli 650 lidí a vydělali téměř pět milionů korun. Dva z nich přímo z vězení  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.