Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

K Lavičce Václava Havla v Hradci Králové přišlo zavzpomínat šest desítek lidí. Zpívali státní hymnu

Prezident Václav Havel by dnes oslavil 85. narozeniny. Po celé České republice se konalo několik vzpomínkových akcí. Jedna z nich i v Hradci Králové před městskou knihovnou, kde je umístěna Lavička Václava Havla. Před stmíváním dorazilo zhruba 60 lidí z řad veřejnosti i politiků.

„Václava Havla si pamatuji ze základní školy. Měli jsme k němu respekt. Pohlíželi jsme na něj jako na morální vzor. Dnes nám podobná autorita v České republice chybí“ řekl ve svém proslovu Jakub Sofka z Masarykovi společnosti, která akci pořádala. Vzpomínal, že byl Havel často kritizován za svá dlouhá prohlášení a nerozhodnost. „Dnes nám to nepřijde. Například 11. září 2021 byla ve školách přerušena výuka, abychom si mohli poslechnout jeho vyjádření. Tenkrát reagoval v rámci minut,“ dodal ve své řeči.   

Druhým řečníkem byl hradecký senátor Jan Holásek (HDK) „Pro Václava Havla je vlastní obhajování svobody a demokracie,“ zmínil. Zároveň všechny přítomné vyzval, aby šli k volbám. Během oficiálního programu zaznělo i několik slavných citátů prvního českého prezidenta.  

„Žádám vás snažně, abyste nepodpořili ty, kteří vám slibují, že všechno vyřeší za vás. Takoví lidé chtějí, abyste jen mlčeli, poslouchali a drželi krok. Žádám vás snažně, abyste nepodpořili ty, kteří mají diktátorské sklony, příliš často mění názory, nejsou schopni se domluvit s jinými, nabízejí různá dobrodružná, nepromyšlená a neodpovědná řešení a kteří by se nejraději vrátili k centralistickému řízení všech našich společných věcí.“ – Václav Havel o volbách v Československé televizi 2. června 1992. 

Během vzpomínkové akce zazněla i Modlitba pro Martu od Marty Kubišové. Společně se státní hymnou ji před budovou městské knihovny zazpívala Lenka Plašilová.  

Po zhruba půl hodině proslovů a citátů byl oficiální program ukončen. K Lavičce Václava Havla položilo několik lidí květiny a zapálené svíčky. Vzpomínková akce k příležitosti 85. narozenin prvního českého prezidenta Václava Havla skončila krátce před šestou hodinou.  

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Václav Havel, vzpomínka, Lavička Václava Havla, Hradec Králové, veřejnost, politiky, 85., výročí sešlost, hymna, proslov, video, foto, Česko, Jan Holásek, Hudební divadlo Karlín, Marta Kubišová, Československá televize

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

K Lavičce Václava Havla v Hradci Králové přišlo zavzpomínat šest desítek lidí. Zpívali státní hymnu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.