Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

První říjnový den přinesl do Česka přízemní mrazíky. Na některých místech klesla teplota pod nulu

Na některých místech Česka ráno meteorologové zaznamenali přízemní mrazíky. V Doksanech na Litoměřicku klesla teplota u země až na minus 4,5 stupně Celsia, v Plzni-Bolevci byly čtyři stupně pod nulou a v Prostějově naměřili minus tři stupně.

Teploty dnes ráno klesaly poměrně nízko díky kombinaci jasné noční oblohy a zeslábnutí větru. Ve dvou metrech nad zemí, kde se teplota standardně měří, bylo většinou mezi pěti a jedním stupněm nad bodem mrazu. Ojediněle ale i teploty ve dvou metrech klesly pod nulu. Stalo se tak například v Lanškrouně na Ústeckoorlicku, Hanušovicích na Šumpersku nebo v Plzni-Bolevci.

Přes studené ráno dnes Česko čeká teplý den. Odpolední maxima meteorologové odhadují na 16 až 20 stupňů. "Vzhledem k tomu, že k nám začne proudit od jihu teplý vzduch, tak další noci již tak chladné nebudou a i přes den budou maxima kolem 20 stupňů Celsia," uvádí ČHMÚ.

O přízemním mrazu se mluví v případě, že pět centimetrů nad zemí se noční teplota dostane pod nulu, zatímco dva metry nad povrchem zůstává nad nulou. "Protože k nočnímu ochlazování přízemních vrstev ovzduší dochází od povrchu směrem nahoru, tak jsou, až na výjimky, minimální teploty v pěti centimetrech vždy nižší než teploty ve výšce dvou metrů. Tento rozdíl je obvykle dva až tři stupně, ale v extrémních případech může přesáhnout i deset stupňů," uvedli na svém webu meteorologové.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Natalia_Kollegova | Pixabay

Štítky počasí, zemědělství, mráz, teplota, mrazík, pátek, ráno, Orlickoústecko, Lanškroun, předpověď, ČHMU, meteorolog, Česko, Prostějov, okres Litoměřice, Doksany, Český hydrometeorologický ústav, okres Šumperk, Hanušovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První říjnový den přinesl do Česka přízemní mrazíky. Na některých místech klesla teplota pod nulu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.