Počasí dnes23 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Vláda rozvolnila omezení pro školní představení. Divadlo Drak v Hradci Králové krok uvítalo

Královéhradecké Divadlo Drak vítá, že vláda ode dneška rozvolnila omezení pro školní představení kvůli pandemii koronaviru. Za běžné situace zhruba 90 procent produkce Divadla Drak tvoří právě představení pro školy. V září byl zájem škol o představení zhruba třetinový v porovnání se stejným obdobím před pandemií. Zakladateli Divadla Drak jsou Město Hradec Králové a Královéhradecký kraj.

"Končí nejistota pro nás i pro školy. Můžeme za této situace rozumně plánovat, rozhodně to je pozitivní krok," řekl ředitel divadla Tomáš Jarkovský.

Vláda rozhodla, že žáci a studenti škol se od čtvrtka nebudou muset při návštěvě divadel prokazovat takzvanou bezinfekčností, pokud budou z jedné školy nebo z neměnného kolektivu, případně pokud divadla zajistí prostory tak, aby se děti z různých kolektivů nepotkaly. Dosud se od žáků v tomto případě vyžadoval test na koronavirus, ačkoli ve školách se děti v současnosti netestují. Zhruba od poloviny září mohou žáci z jedné školy bez testů na COVID-19 na společné školní plavání či na sportoviště.

"Máme oproti jiným divadlům tu výhodu, že sál nemáme tak velký, v hlavním sále máme kapacitu 160 míst. To znamená, že když se ozve škola, která je schopná přivést 80 dětí, což může odpovídat zhruba jednomu ročníku, tak hrajeme pro 50 procent kapacity," řekl Jarkovský.

Dopady pandemie koronaviru na Divadlo Drak nejsou podle něj nijak zásadní především z důvodu podpory od státu a zakladatelů. "V tuto chvíli jsme hospodářsky ve stabilní situaci. Do konce letošního roku žádné bezprostřední ohrožení nehrozí, to znamená můžeme si dovolit hrát i pro sníženou kapacitu sálu. Otázkou je, co bude po volbách, jak se bude vyvíjet situace rozpočtu na příští rok," řekl Jarkovský.

Před pandemií mělo divadlo ekonomickou soběstačnost zhruba 25 procent, tedy čtvrtinu rozpočtu tvořily vlastní tržby. "Zbytek tvořily různé transfery z veřejných rozpočtů. Přestože jsme kvůli pandemii nebyli schopni splnit smluvní výkonnostní ukazatele, tak nám město ani kraj vyrovnávací platbu nekrátilo. Z programu podpory ministerstva kultury se nám podařilo loni i letos také získat výrazně více prostředků než v minulých letech," řekl Jarkovský.

Scéna vznikla v Hradci Králové v roce 1958 jako Východočeské loutkové divadlo. Drak se v názvu divadla, které na sebe začalo výrazně upozorňovat od konce 60. let, objevil v roce 1968. Divadlo vychází z tuzemské loutkářské tradice a je jednou z nejvýznamnějších českých loutkových scén. Své postavení Drak podtrhl od roku 1992 také provozováním Mezinárodního institutu figurálního divadla, místa konfrontace domácích a zahraničních tvůrců loutkového divadla. Od roku 2010 nabízí v Labyrintu Divadla Drak zájemcům možnost vyzkoušet si, jak vzniká divadelní inscenace.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Milan Hajn | Divadlo Drak

Štítky ČR, divadlo, koronavirus, školy, Drak, Hradec Králové, Divadlo Drak, představení, pandemie covidu-19, pandemie, Tomáš Jarkovský, Královéhradecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vláda rozvolnila omezení pro školní představení. Divadlo Drak v Hradci Králové krok uvítalo  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.