Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Sobota 11. května 2024  |  Svátek má Svatava
Bez reklam

Stavba nových operačních sálů ve dvorské nemocnici by mohla začít na jaře

Stavba nových operačních sálů v budově laboratoří v krajské nemocnici Dvůr Králové nad Labem by mohla začít na přelomu dubna a května 2022 a skončit na jaře 2023. Budou tomu předcházet opravy dvou podzemních kolektorů pro vedení inženýrských sítí pod budovou nemocnice, bez kterých se chystané operační sály neobejdou. Předpokládaná cena oprav podzemních kolektorů je 7,6 milionu korun bez DPH.

"Zakázka na opravu podzemních kolektorů se soutěží. Soutěž se nyní vyhodnocuje a po jejím skončení budeme s dodavatelem jednat o zahájení. Termín dokončení by měl být 17 týdnů od zahájení stavby,"  řekl mluvčí kraje Dan Lechmann

Co se týče samotné výstavby operačních sálů, tak podle něj rada kraje již schválila vyhlášení veřejné zakázky. "Předpokládanou hodnotou je 68 milionů korun bez DPH. Soutěž by měla být vypsána v následujících týdnech. Stavební práce by mohly být hotové na jaře 2023, následně stavba přejde do zkušebního provozu," řekl Lechmann.

Podle něj by celý projekt operačních sálů, včetně vybavení, mohl vyjít zhruba na 100 milionů korun. Investici ve dvorské nemocnici podpořil 20 miliony korun také majitel královédvorské textilky Juta Jiří Hlavatý, který nemocnici pomohl finančně již v minulosti.

Operační sály se zázemím vzniknou v nástavbě budovy laboratoří, která bude propojena s hlavní budovou nadzemním spojovacím krčkem. V navrženém druhém nadzemním podlaží budou vedle sálů prostory pro sterilizace a provozní zázemí, ve třetím podlaží technické zázemí. Dva operační sály, které slouží pro chirurgii a urologii s celodenním provozem, jsou zastaralé. Poslední úpravy se uskutečnily před 40 lety.

Krajská Městská nemocnice Dvůr Králové nad Labem ročně dělá 1500 operací. Kraj má nemocnice také v Trutnově, Jičíně a v Náchodě, pod který spadá i rychnovská nemocnice.

Vedení kraje dříve uvedlo, že modernizace krajských nemocnic je jednou z jeho priorit. Vedle chystané investice do dvorské nemocnice jsou dalšími důležitými akcemi kraje modernizace nemocnic v Jičíně, Rychnově nad Kněžnou, Trutnově a Náchodě.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto mspark0 | Pixabay

Štítky ČR, správa, stavby, nemocnice, Dvůr Králové nad Labem, operační sál, jaro, Jiří Hlavatý, Trutnov, Náchod, Jičín, Městská nemocnice Dvůr Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavba nových operačních sálů ve dvorské nemocnici by mohla začít na jaře  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.