Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Obyvatelé Trutnova rozhodnou, co se starou věznicí. V anketě vybírají ze dvou návrhů

Radnice v Trutnově vyhlásila architektonickou soutěž na využití staré budovy věznice z počátku 19. století. V soutěži se nakonec sešlo devět návrhů, přičemž dva jsou nyní ve finále. V něm rozhodnou obyvatelé Trutnova pomocí ankety na webu města. Rozhoduje se mezi Galerií Draka nebo Domem technických dovedností a FabLab.

„Chceme, aby objekt věznice sloužil co nejvíce lidem. Zároveň by měl být daný projekt schopen po uvedení do provozu získávat peníze z různých zdrojů, aby byl ideálně nezávislý na rozpočtu města,“ vysvětluje Tomáš Eichler (Piráti), místostarosta města Trutnova. 

Nová Galerie Draka  

Galerie Draka není novým projektem, který by začínal od nuly. Podle autora návrhu a člena sdružení Trutnov – město draka Otty Štemberka je to logické pokračování toho, co se ve městě pořádá dlouhodobě. Od městských slavností až po sundávání draka.  

„Nejednalo by se o žádné velké stavební úpravy. Chceme využít jednotlivé cely pro konkrétní herní prvky. Z věznice by se tak stal jeden velký labyrint plný aktivit,“ řekl autor projektu.  

Dům technických dovedností a FabLab 

Naopak autoři návrhu „Dům technických dovedností a FabLab“ se stavebními úpravami počítají. Plánují spojit několik místností a vytvořit tak větší sály pro veřejnost. Součástí by měla být i kavárna pro veřejnost. „Mělo by to být zaměřené na techniku. Od mechaniky, elektroniky až po robotiku,“ vysvětluje spoluautor návrhu Václav Fišer.  

Projekt počítá s využitím skrz všechny věkové kategorie. Podle autorů zde najdou vyžití děti, školáci, středoškoláci i dospělí. „Zkrátka pro všechny lidi, kteří si tady budou chtít vytvořit například něco na 3D tiskárnědodal Zdeněk Heteš, spoluautor návrhu.  

Lidé mohou hlasovat v anketě, která je umístěna na webu města. Přístupná bude do neděle 17. října. Samotný projekt by se mohl realizovat v horizontu následujících tří až pěti let. Město by rádo získalo dotaci od Evropské unie.  

„Budeme moc rádi, když se do hlasování zapojí co nejvíce Trutnovanů, abychom měli jasnější představu, jaký koncept by se jim v centru města líbil. Považujeme to jako poradní hlas dalším orgánům, které o osudu věznice budou rozhodovat,“ vysvětluje starosta Trutnova Ivan Adamec (ODS). 

Budova sloužila jako věznice gestapa  

Městská věznice byla postavena na začátku 19. století a vystřídalo se v ní přes dvacet tisíc vězňů. Za 2. světové války sloužila jako věznice gestapa, následně jako klasická státní věznice. Jak šel čas, měnilo se i využití budovy. Fungovala jako sídlo archivu a naposledy jako sklad civilní ochrany.  

Z kraje nového tisíciletí byl sklad zrušen a od té doby se budova nevyužívá a zeje prázdnotou. „Věznice má dvě patra a podkroví, její konstrukce a vnitřní dispozice stále odpovídají původnímu účelu stavby. Cely jsou zachované, objekt má masivní zdi a klenuté stropy,“ dodává Eichler.  

Do nedávna byla budova majetkem státu. „Nelíbilo se nám, v jakém je věznice stavu. Když jsme v roce 2018 zjistili, že ji chce Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových dát do dražby, iniciovali jsme jednání s tím, že máme o objekt zájem,“ vysvětluje Ivan Adamec.  

Věznice byla přepsána na město koncem léta loňského roku. „Díky skvělé spolupráci s Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových jsme úspěšně zvládli roční proces převodu objektu do majetku města,“ dodal místostarosta. Město na oplátku slíbilo, že budou budovu využívat ve veřejném zájmu, nikoli pro komerční aktivity. 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto město Trutnov

Štítky Trutnov, anketa, věznice, historie, využití, veřejnost, Galerie Draka, FabLab, projekt, Tomáš Eichler, Ivan Adamec, Česká pirátská strana, Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, Nová galerie, druhá světová válka, Evropská unie, Václav Fišer, OD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obyvatelé Trutnova rozhodnou, co se starou věznicí. V anketě vybírají ze dvou návrhů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.