Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Sněmovní volby začnou pro voliče v karanténě kvůli koronaviru už 6. října

Volby do Sněmovny začnou kvůli trvajícímu stavu pandemické pohotovosti už ve středu 6. října. Dva dny před otevřením standardních volebních místností v Česku budou moci hlasovat lidé, kteří jsou v karanténě kvůli koronaviru. Odvolit budou moci podobně jako při loňských krajských a senátních volbách z auta na volebních stanovištích. Ta budou podle ministerstva vnitra k dispozici od 8:00 do 17:00.

"Dostupné bude alespoň jedno drive-in stanoviště na okres. O množství rozhodnou krajské úřady, které nejpozději 23. září zveřejní jejich adresy," uvedlo ministerstvo. Mapu jednotlivých stanovišť zveřejní na svém webu.

Loni bylo pro hlasování z auta připraveno 78 hlasovacích míst, dvě z nich v Praze kvůli senátním volbám, zbylé po jednom v každém okrese. I když byla stanoviště připravena odbavit všech 16 tisíc lidí, kteří byli v karanténě, nabídku v každém z krajů využilo v průměru 250 lidí.

Ve čtvrtek 7. října a v pátek 8. října by bylo hlasování možné v sociálních a nemocničních ústavech, které by byly z rozhodnutí krajských hygieniků uzavřeny kvůli výskytu nákazy. Ve čtvrtek by speciální volební komisaři přišli do takovýchto zařízení v době mezi 8:00 a 22:00, v pátek mezi 8:00 a 18:00. Ve čtvrtek začne také hlasování na českých ambasádách v zahraničí, a to kvůli časovému posunu na americkém kontinentu.

Bylo mi upřeno právo svobodně volit, říká Jindřich Vedlich. Pozitivní výsledek testu na COVID-19 mu přišel v pátek

V Královéhradeckém kraji se několika lidem stalo, že nemohli vyrazit k volbám. Jde o chybu v plánování voleb pro občany, kteří jsou v domácí izolaci a karanténě. Jeden z nich je i bývalý náměstek Jindřich Vedlich. O tom, že má pozitivní test se...

Voliči v domácí karanténě nebo izolaci kvůli covidu budou moci využít hlasování do přenosné volební schránky. Objednat si ji ale budou muset na krajském úřadu nejpozději ve čtvrtek 7. října do 20:00. Volební komisaři s přenosnou schránkou budou chodit ve standardní volební dny a hodiny, tedy v pátek 8. října mezi 8:00 a 22:00, v sobotu 9. října mezi 8:00 a 14:00.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, volby, sněmovna, koronavirus, karanténa, COVID-19, Volby do Senátu Parlamentu České republiky, Poslanecká sněmovna ČR, Ministerstvo vnitra České republiky, Česko, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sněmovní volby začnou pro voliče v karanténě kvůli koronaviru už 6. října  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.