Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Chladné jaro přispělo ke snížení kůrovcové kalamity. Napadeného dřeva se těží méně

V meziročním srovnání snížil Státní podnik Lesy České republiky za první půlrok těžbu dřeva o dvanáct procent na 5,6 milionu metrů krychlových. Ještě loni bylo vytěženo rekordních 6,34 milionů metrů krychlových. Důvodem je to, že kůrovcová kalamita ustupuje a na většině republiky je za svým vrcholem. Společnosti patří skoro polovina lesů v Česku.

Kůrovcová kalamita je na ústupu hned z několika důvodů. Kromě toho, že se intenzivně těží napadené dřevo, vliv na to mají i další obranná opatření. Kůrovce je málo i díky letošnímu chladnému a deštivému jaru, které zpozdilo jeho rojení o přibližně jeden měsíc.

Podnik tak snížil i celoroční plán těžeb na 12,1 milionu metrů krychlových. V březnu přitom ještě pomýšlel na těžbu o více než dva miliony metrů krychlových vyšší. Za celý loňský rok bylo vytěženo rekordních 14,35 milionu metrů krychlových dřeva. Téměř třiadevadesáti procentní podíl připadl na kůrovcové a jiné nahodilé těžby.

Některé regiony jsou ale kůrovcem zasaženy hodně. „Kalamita trvá na Vysočině, ale i tam se ji daří brzdit. Nejhorší je situace v severních Čechách, kde kalamita kulminuje. Především je zasaženo Českolipsko, Rumbursko a Děčínsko," uvedla mluvčí podniku Eva Jouklová.

Tam, kde se kácelo, se budou sázet stromky

Vykácené a holé plochy, kterých je jednadvacet tisíc hektarů, se budou osazovat stromky. Se smluvními partnery je domluveno, že vysadí 90 milionů sazenic. Do konce června jich bylo vysázeno přes 51 milionů.  

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kateřina Malá

Štítky kůrovec, těžba, Lesy ČR, dřevo, Lesy České republiky, Česko, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chladné jaro přispělo ke snížení kůrovcové kalamity. Napadeného dřeva se těží méně  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.