Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Ochoz Bílé věže v Hradci Králové dostane pletivo. Má odradit sebevrahy

Bílá věž je jednou z nejvyhledávanějších turistických atrakcí Hradce Králové. Ze 72 metrů vysoké dominanty je vidět doslova celá krajská metropole. Pro svoji výšku si ji často vybírají i lidé, kteří chtějí ukončit svůj život. Zastupitelstvo bude rozhodovat o umístění bezpečnostních sítí v ochozu věže.

Kromě sebevrahů vyhledávají Bílou věž v Hradci Králové i novomanželé. Za posledních dvacet let si tam své ano řeklo pět párů. Řada dalších se zde zasnoubila.  

O bezpečnostních prvcích Bílé věže se v Hradci Králové mluví dlouhá léta. Jak zabránit sebevrahům skákat, řešilo i předchozí vedení města. To současné se otázkou začalo zabývat v říjnu 2019, kdy k jedné ze sebevražd došlo.  

Rada města měla na stole hned několik návrhů. „Po té nešťastné události jsem předložil vedení města několik návrhů řešení. Navrhoval jsem například ochranné sítě, pletivo, zasklení ochozu nebo záchytné sítě hned pod ochozem,“ řekl ředitel Hradecké kulturní a vzdělávací společnosti Miroslav Franc. Další z možností byla například i instalace bezpečnostních kamer.  

Pravdou je, že většina řešení byla velice složitá nebo nešla vůbec realizovat. V potaz se muselo vzít i to, že ochoz 50 metrů nad zemí slouží jako evakuační cesta v případě požárů. Hasiči nacvičují slaňování z Bílé věže pravidelně.  

„Je nutné zdůraznit, že Bílá věž v současnosti splňuje všechny bezpečnostní předpisy,“ vysvětluje mluvčí radnice Kateřina Šmídová. I přesto chce rada předložit zastupitelům návrh na umístění pletiva kolem celého ochozu. „Poslední neštěstí se stalo vloni v září. S ohledem na tyto tragické události nám zřejmě nezbyde nic jiného než instalovat bezpečnostní ochranné sítě,“ řekl primátor Hradce Králové Alexandr Hrabálek (ODS). 

Kromě hasičů mluví do zabezpečení ochozu i památková péče. Sítě jsou údajně společným kompromisem, který jde zrealizovat. „Dle předběžné poptávky máme možnost využít takový druh bezpečnostních sítí, který bude mít dostatečně velká oka a výhled tak omezí minimálně,“ doplnil na dnešní tiskové konferenci náměstek primátora Pavel Marek (ANO). 

Od roku 2016 pět tragických událostí  

V Hradci Králové nejsou podobné situace ničím výjimečným. V květnu roku 2016 si tímto způsobem rozhodl vzít život pětačtyřicetiletý muž. O rok později teprve pětadvacetiletá dívka. V únoru roku 2018 pak skočil z dominanty Hradce Králové čtyřiatřicetiletý muž. Další sebevrah skočil v říjnu roku 2019 a poslední v září loňského roku.  

Po každé této tragédii se otevřou pomyslné nůžky mezi lidmi, kteří dlouhodobě volají po zabezpečení ochozu a po těch, kteří sítě na historické stavbě vidět nechtějí. Podobná bezpečnostní opatření přitom nejsou v České republice ničím výjimečným. Ocelovou síť má Černá věž v Českých Budějovicích. Ochoz kostelní věže plzeňské katedrály svatého Bartoloměje zase kryje pletivo. 

Bílá věž stojí přes 400 let  

Stavba Bílé věže v Hradci Králové byla dokončena v roce 1589. Po jejím zprovoznění fungovala jako strážní a požární věž v centru tehdejšího města. Samotná stavba začala už v roce 1509. Tehdy byly postaveny jen základy a zdi se vystavěly po první římsu. Na zbytek nebylo dost peněz.  Stavba se následně rozjela až v roce 1574 a to jen díky milodarům místních měšťanů.  

Bílá věž měří 72 metrů, její ochoz se nachází po celém jejím obvodu ve výšce 50 metrů nad zemí. Je zde umístěn jeden ze tří největších zvonů v České republice – zvon Augustin, na který se zvoní při významných dnech. „Existuje zápis o tom, že když zvon vytahovali, začala jim hořet lana. Zvon spadl, ale nerozbil se,“ řekl vedoucí odboru památkové péče hradeckého magistrátu Jan Falta

Lidé, kteří se vydají na vrchol Bílé věže musí zdolat 226 schodů. Po rekonstrukci v roce 2015 byl dovnitř věže umístěn zmenšený skleněný model. Ten si mohou turisté prohlédnout při klasické návštěvě věže. 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Bílá věž

Štítky Bílá věž, zabezpečení, ochoz, pletivo, síť, hasiči, záchrana, historie, sebevrah, tragédie, nehoda, dominanta, rada, zastupitelstvo, Hradec Králové, Bílá věž (Hradec Králové), Česko, Pavel Marek, Alexandr Hrabálek, ODS, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lukáš

A jak tam odsud budou dělat pravidelné ohňostroje??? :( to je nesmysl, stejně si najdou lidi jiné místo, když budou chtít skočit...

Středa, 18. srpna 2021, 19:59Odpovědět

Ochoz Bílé věže v Hradci Králové dostane pletivo. Má odradit sebevrahy  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.