Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Hořice připravují sídlo dálniční policie. Nová dálnice se má začít stavět za čtyři roky

Dálnice z Hradce Králové do Jičína je zpěvem budoucnosti, ale Hořice se poctivě připravují už nyní. Radnice se pustila do rekonstrukce současného sídla městské policie na náměstí Jiřího z Poděbrad. Zde by měla dálniční policie pět let sídlit. Poté se přesune do nového sídla přímo u dálnice.

Nový úsek dálnice u Hořic by měl být zprovozněn nejpozději do roku 2029. V následujících pěti letech má vznikat i nové sídlo dálniční policie poblíž Chomutic. Do té doby dostanou dopravní kolegové zázemí v budově městské policie. Po rekonstrukci budou mít k dispozici celé první poschodí.  

Modernizace budovy bývalého soudu vyjde na zhruba 1,2 milionu korun. Práce by měly být dokončeny s koncem letních prázdnin. K nastěhování dálničních hlídek dojde během září a října.  

D35 má vznikat ve čtyřech úsecích  

Dálnice D35 má spojit velkou dálniční křižovatku u Hradce Králové a Úlibice na Jičínsku. Tím by se mělo značně ulevit současně vytížené silnici I/35. Ředitelství silnic a dálnic vykoupilo většinu pozemků a stavbu naplánovalo do čtyř etap. Dálnice tak začne vznikat na přeskáčku.  

Jako první se začne stavět úsek ze Sadové do Hořic. V tomto úseku má ŘSD vykoupeno 75 procent pozemků. „Aktuálně čekáme na získání stavebního povolení,“ řekla mluvčí ŘSD Kristýna Korenčiková. Stát počítá s tím, že by se první řidiči mohli po novém úseku projet už v roce 2025. 

Druhý na řadu přijde úsek z Úlibic do Hořic. Zde má stát zajištěno 91 procent pozemků. Stavět se má začít v roce 2023, etapa bude dokončena o tři roky později. Souběžně s ním bude Ředitelství silnic a dálnic stavět i úsek ze Sadové do Plotiště. Zde je vykoupeno 80 procent pozemků. 

„Na posledním úseku zatím nebylo vydáno pravomocné územní rozhodnutí, zde tedy ještě výkupy nezačaly,“ řekla Korenčiková. Jde o část dálnice, která bude sloužit jako obchvat Úlibic a napojí se na stávající silnici I/16 z Nové Paky na Jičín. 

D35 měla být původně jen rychlostní silnicí. Podobná v současné době spojuje Hradec Králové a Pardubice. Díky změně legislativy bylo nakonec možné připravit stavbu dálnice. Současná silnice I/35 by se následně měla stát silnicí druhé třídy a svojí správou spadnout pod Královéhradecký kraj, potažmo Údržbu silnic Královéhradeckého kraje. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pavel Bičiště | město Hořice

Štítky Hořice, dálniční, police, dálnice, D35, stavba, příprava, ŘSD, Hradec Králové, Jičín, rekonstrukce, městská, policie, sod, kancelář, silnice, Ředitelství silnic a dálnic, náměstí Jiřího z Poděbrad, Úlibice, Chomutice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hořice připravují sídlo dálniční policie. Nová dálnice se má začít stavět za čtyři roky  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.