Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Hradecká ODS je pro změny ve vedení města. Spolupráci nabídla i Změně a Zeleným

Královéhradecká ODS přišla se třemi variantami řešení současného stavu na místní radnici, kde od podzimu vedení není kompletní a v zastupitelstvu neexistuje jasná většina. Jednou z variant je vznik nového vedení města v pětikoalici ODS, Hradeckého demokratického klubu (HDK), Pirátů, lidovecké Koalice pro Hradec a uskupení Změna pro Hradec a Zelení na půdorysu 11 radních, primátora a čtyř náměstků s principem rovného zastoupení. Ještě na jaře byla ODS proti zapojení posledně zmiňovaného uskupení.

"Současný stav neprospívá nikomu. Opozičním subjektům, sdruženým ve čtyřbloku HDK - Piráti - KDU-ČSL - Změna pro Hradec a Zelení, jsme proto nabídli tři varianty, jak společně vést město do konce volebního období. Ve variantě nové koalice je ODS ochotna vzdát se i postu primátora," uvedl předseda oblastní rady ODS Pavel Staněk.

Na téma aktuální politické situace v Hradci Králové připravujeme pravidelný seriál Politická korida. Ta na Hradecké Drbně vyjde ve středu 23. června. Svůj prostor dostanou všechny zastupitelské kluby. 

Opoziční HDK, který je druhou nejsilnější stranou v zastupitelstvu, krok ODS považuje za taktizování. Zmíněnou variantu pětikoalice totiž navrhl blok opozičních stran již dříve, ale ODS to před časem odmítla a preferovala například čtyřkoalici s HDK, Piráty a lidovci.

"Chápu to jako určitou snahu ODS před parlamentními volbami v Hradci Králové zklidnit situaci, protože se jim to nehodí. Vrací se k pětikoalici, kterou jsme už před čtyřmi měsíci navrhovali. Tehdy jsme byli připraveni na skutečnou změnu, spolu s dalšími opozičními stranami jsme nabídli naše kandidáty. Čas neúprosně běží a situace se samozřejmě změnila," řekla k návrhu předsedkyně HDK Pavlína Springerová. Zastupitelský klub HDK navržené možnosti projedná a na začátku příštího týdne zveřejní stanovisko. "Současná situace ve vedení města je neudržitelná, uděláme vše, co bude v našich silách, aby tento marasmus skončil," dodala.

Další variantou navrhovanou ODS je podpora pro stávající vedení města, zvolení zastupitele za ODS Martina Soukupa do funkce náměstka primátora a podpora pro vybrané projekty do konce volebního období. Soukup byl náměstkem primátora v letech 2002 až 2014. Jinou variantou je pak ještě obměna vedení města volbou zástupců opozice do funkcí náměstků a radních na místa nyní obsazená zástupci hnutí ANO s tím, že by v městské radě získali oproti ODS většinu. Tato varianta počítá se zachováním obsazení místa primátora a náměstka pro rozvoj města. Primátorem je Alexandr Hrabálek (ODS) a náměstkem pro rozvoj Jiří Bláha (ODS). Rada má devět členů z původních 11.

V Hradci od voleb v roce 2018 do loňského listopadu vládla koalice ANO, ODS a Změna pro Hradec a Zelení. Loni v listopadu z ní odešlo uskupení Změna a Zelení a letos v březnu ukončily zbylou menšinovou koalici ANO a ODS. Hnutí ANO má jako vítěz voleb v hradeckém sedmatřicetičlenném zastupitelstvu 11 mandátů. ODS má pět zastupitelů a Změna pro Hradec a Zelení tři křesla. HDK má sedm mandátů, Piráti pět, Koalice pro Hradec tři zastupitele a KSČM také tři.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ODS

Štítky ČR, správa, ODS, Hradec Králové, radnice, politika, krize, koalice, ANO, Zelení, primátor, vyjednávání, HDK, Hradecký demokratický klub, Česká pirátská strana, ANO 2011, Martin Soukup, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecká ODS je pro změny ve vedení města. Spolupráci nabídla i Změně a Zeleným  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.