Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Turistická sezona v kraji startuje pozvolně. Očekává se stejný zájem jako minulé léto

Turistické cíle v Královéhradeckém kraji očekávají, že hlavní sezona o letních prázdninách bude minimálně stejně úspěšná jako ta předchozí. Mohla by zmírnit ztráty způsobené opatřeními kvůli pandemii koronaviru. Rozjezd turistické sezony byl zatím pozvolný. Loni hlavní turistické cíle v kraji zaznamenaly slušnou návštěvnost hlavně kvůli tomu, že lidé kvůli riziku koronaviru trávili dovolenou častěji v České republice.

Safari Park Dvůr Králové nad Labem

Nejnavštěvovanější turistický cíl v kraji Safari Park Dvůr Králové je na nápor turistů připraven, nabízí řadu novinek. "Návštěvníci se mohou těšit třeba na zrenovované jezero hrochů, nyní se k nim dostanou mnohem blíže, což je mimořádný zážitek. Za zmínku stojí také zrekonstruovaný pavilon hrošíků. Novinek je celá řada, v kempu máme tři nové přepychové stany s výhledem přímo do výběhu se zebrami a žirafami. Rozšířili jsme také nabídku gastro služeb," řekl mluvčí Michal Šťastný.

Safari Park otevřel kompletně, včetně pavilonů, 24. května. Venkovní areál mohla zoo po uvolnění restrikcí otevřít 12. dubna a areály safari, v nichž lidé jezdí auty mezi volně žijícími zvířaty, 15. května. "Zpočátku sezony bylo horší počasí, návštěvnost nebyla velká. V posledních dvou týdnech pociťujeme, že zájem roste," řekl Šťastný. Dvorská zoo patří kraji a specializuje se na Afriku.

Lanovka na Sněžku

Kabinová lanovka z Pece pod Sněžkou na Sněžku, která po nucené pauze obnovila denní provoz 12. května, od začátku července podraží. Odlišné budou ceny pro hlavní a vedlejší sezonu. V hlavní sezoně, tedy v červenci a v srpnu, se zvednou asi o 30 procent, ve vedlejší o deset. Nový ceník začne platit od 1. července. 

"Na ceny jsme nesahali čtyři roky, musíme se chovat tržně. Důvodem je také pandemie koronaviru. Zpáteční jízdenka pro dospělého v hlavní sezoně bude za 560 korun, dosud stojí 430 korun, ve vedlejší sezoně bude stát 470 korun," řekl náčelník lanovky Jiří Špetla. Lanovka zaznamenala propad tržeb v loňské hlavní letní sezoně asi o 15 procent, za celý rok 2020 zhruba o 30 procent. Také letos byla lanovka kvůli pandemii několik měsíců mimo provoz. "Letos jsme přišli na tržbách řádově o miliony korun," dodal Špetla.

Lanovka je v provozu denně od 08:00 do 19:00 v závislosti na počasí. Lanovka patří městu Pec pod Sněžkou, má dva úseky. "Doufáme, že bude opět hlad po atrakcích v tuzemsku, turisté si nás opět najdou a letní sezonu budeme mít minimálně takovou, jako loni," řekl Špetla.

Krkonošský národní park

Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) přijala před nadcházející letní sezonou opatření, aby se zabránilo ničení cenných ekosystémů. V Obřím sedle a na vrcholu Sněžky instalovala sítě oddělující návštěvnický prostor od míst, kde nemají turisté co dělat. Správa KRNAP na Sněžce také posílí strážní službu.

I když jsou hotely a penziony v největším krkonošském středisku ve Špindlerově Mlýně v červenci a srpnu obsazené zatím z 20 až 30 procent, hoteliéři doporučují návštěvníkům, aby rezervace nenechávali na poslední chvíli. Majitel ubytovacího portálu spindleruv-mlyn.com Martin Jandura předpokládá, že podobně jako loni se kapacity rychle zaplní na začátku prázdnin. "Obsazenost zatím není žádná sláva, ale dotazů každým dnem přibývá. I kdy Češi převažují, zaznamenáváme i zájem ze zahraničí," dodal.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ondřej Šponiar

Štítky ČR, turistika, správa, rekreace, Královéhradecký, léto, pandemie covidu-19, lanová dráha, ZOO Dvůr Králové, Česko, Královéhradecký kraj, Sněžka, Michal Šťastný, Krkonošský národní park, Dvůr Králové nad Labem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Turistická sezona v kraji startuje pozvolně. Očekává se stejný zájem jako minulé léto  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.