Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Sobota 11. května 2024  |  Svátek má Svatava
Bez reklam

Hradecká galerie otevřela tři nové výstavy. Přístupné jsou ode dneška

Galerie moderního umění (GMU) v Hradci Králové připravuje na sobotu 5. června slavnostní zahájení tří krátkodobých výstav děl současných umělců. Zároveň budou slavnostně otevřeny stálé expozice Minulé století – dvacet osobností a Posledních padesát let, které GMU zpřístupnila v prosinci, ale jejich vernisáž musela kvůli pandemii odložit. Zahájení akce bude v sobotu v 15:00 před hlavním vchodem galerie. Vstup do budovy GMU bude od 15:00 do 20:00 zdarma. Tři krátkodobé výstavy potrvají do 29. srpna.

Ve čtvrtém patře je připravena skupinová výstava současné české fotografie s názvem Pozdní intimita. "Projekt reaguje na tlak na zveřejňování soukromého. Proto mají i umělci stále větší zodpovědnost za to, jak ve své tvorbě se soukromím nakládají," uvedla mluvčí hradecké GMU Hana Doležalová. Podle ní hlavní záměr výstavy spočívá v prozkoumání přístupů a strategií, jež současní fotografové a fotografky vůči intimitě uplatňují, a to právě na příkladu děl 11 vybraných autorů a autorek. Zastoupeni jsou například Pavel Baňka, Veronika Šrek Bromová, Michal Kalhous nebo Alena Kotzmannová.

Druhou novou výstavou bude ve výstavním prostoru Bílá kostka trojkanálová videoprojekce Terezy Severové s názvem Strom uprostřed krajiny. Autorka prostřednictvím digitální manipulace nechává před očima diváka růst uschlý strom zasazený kořeny vzhůru. Ten je naplněn nejen environmentálními, ale i politickými významy. Odkazuje k rituálu sázení stromů svobody oslavujícímu vznik samostatného Československa, uvedli zástupci galerie.

V Černé kostce určené k prezentaci pohyblivého obrazu bude k vidění výstava videoartistky, raperky a spoluzakladatelky feministické skupiny Čtvrtá vlna Marie Lukáčové. Ve svých videokolážích pracuje s prvky současné populární kultury, kombinuje ruční kresbu, 3D animaci, hudbu a rapovaný text. Autorka mimo jiné poukazuje na skutečnost, že téměř celá současná společnost funguje na "nekonečný" finanční dluh, uvedla GMU.

Dvě nové stálé expozice Minulé století – dvacet osobností a Posledních padesát let mohou návštěvníci zhlédnout ve druhém a třetím patře.

Hradecká galerie poprvé po několikaměsíční nucené uzávěře kvůli pandemii koronaviru otevřela 4. května, kdy představila nově získanou sbírku Karla Tutsche čítající téměř 800 uměleckých děl. Galerie chce sbírku vystavit v ucelené podobě po detailním probádání v roce 2023. Podle GMU je Tutschova sbírka výlučným dokumentem sběratelství od 80. let minulého století, Tutsch od roku 1986 provozoval soukromou Galerii Na bidýlku v Brně.

Galerie moderního umění v Hradci Králové je příspěvkovou organizací Královéhradeckého kraje. Sídlí v historickém centru města v pozdně secesní budově. Od roku 2008 má galerie ve své správě také dva soubory uměleckých děl, sbírku Galerie Vladimíra Preclíka a Křížovou cestu, což je cyklus sochařských děl přístupný ve volné přírodě nedaleko barokního Kuksu na Trutnovsku.

Ohodnoť článek

Štítky ČR, výtvarné, galerie, GMU, Hradec Králové, výstava, moderní umění, vernisáž, pandemie covidu-19, Pavel Baňka, Veronika Bromová, Alena Kotzmannová, Vladimír Preclík, Galerie moderního umění v Hradci Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecká galerie otevřela tři nové výstavy. Přístupné jsou ode dneška  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.