Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Re-use projekt v Hradci Králové oslavil první narozeniny. Díky němu se podařilo vysázet 600 nových stromů

Před rokem byl ve sběrném dvoře v ulici Bratří Štefanů v Hradci Králové zahájen provoz re-use projektu. V rámci něho mohou lidé darovat staré věci, které by normálně skončily u popelnice nebo ve sběrném dvoře. Za minimální poplatek si tyto věci může koupit někdo jiný. Peníze jdou právě na výsadbu nových stromů.

Za první rok fungování projektu se podařilo získat 4.275 korun, za které hradečtí lesníci vysázeli šest stovek stromů.  

V rámci tohoto unikátního projektu lidé odevzdali tisíce nepotřebných věcí. Velkou část se podařilo opět prodat. Největší zájem byl o nádobí, knihy, hračky, nářadí, drobný nábytek a sportovní vybavení. 

 „Tyto předměty, kterých se občané ve sběrném dvoře chtěli zbavit, ukládáme do speciálního kontejneru, kde jsou za poplatek od deseti korun za kus k dispozici ostatním obyvatelům města. Tímto projektem město Hradec Králové předchází vzniku odpadů a zároveň podporuje dobrou věc,“ řekl ředitel Hradeckých služeb Martin Hušek.  

Během jara Městské lesy vysadily téměř 47 tisíc sazenic stromů. Nejčastěji šlo o zástupce dubů, buků, javorů nebo olší. Část těchto sazenic bylo zaplaceno právě z vybraných peněz v rámci projektu re-use. „Doufáme, že se projekt v dalších letech rozšíří mezi veřejnost a vybere se více,“ řekla Aneta Bůžková z Městských lesů Hradec Králové. 

Díky velkému zájmu veřejnosti byl projekt během května rozšířen. Kromě sběrného dvora v ulici Bratří Štefanů je takzvaný re-use point veřejnosti nově k dispozici také ve sběrném dvoře v ulici Na Brně. Ten funguje každý pátek od 8:00 do 15:00. Původní sběrný re-use point v ulici Bratří Štefanů funguje každý pátek od 13:00 do 18:00 a v sobotu od 8:00 do 16:00. 

Ohodnoť článek

Foto město České Budějovice

Štítky re-use, odpad, projekt, skládka, Hradec Králové, prodej, nákup, les, strom, vysazení, peníze, sběrný dvůr, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Re-use projekt v Hradci Králové oslavil první narozeniny. Díky němu se podařilo vysázet 600 nových stromů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.