Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Hradecko-pardubická aglomerace podpořila projekty za téměř 400 milionů korun

Sedmadvacet projektů z Hradecko-pardubické aglomerace dostalo zelenou a v brzké budoucnosti by mohla začít jejich realizace. Podporu Řídicího výboru ITI získaly investice do základních škol, městské hromadné dopravy, památek nebo do rozvoje podnikatelských aktivit. Celkově se jedná o záměry za 385 milionů korun.

Řídicí výbor ITI ve středu (21.3. 2018) projednával celkem 31 projektových záměrů, čtyři z nich vrátil k dopracování. Podporu aglomerace získal například nový odbavovací systém hradecké MHD, revitalizace pevnosti Josefov, pořízení trolejbusů pro MHD v Pardubicích nebo rekonstrukce a vybavení odborných učeben v jednadvaceti základních školách z Hradecko-pardubické aglomerace. „Pro dvanáct královéhradeckých, osm pardubických a jednu základní školu z Lázní Bohdaneč je připraveno 185 milionů korun. Projekt Oživení pevnosti Josefov má velkou šanci na dotaci téměř devadesát milionů korun,“ říká primátor Hradce Králové Zdeněk Fink.

Naopak projekt SMARTmuzeum: modernizace depozitářů, technického a technologického zázemí Muzea východních Čech v Hradci Králové, který usiloval o sto milionovou dotaci, byl vrácen žadateli k dopracování a může být opětovně předložen na červnovém jednání ŘV ITI.

 „Od vypsání prvních výzev nositele ITI v říjnu roku 2016 byly Řídicímu výboru předloženy ke schválení projekty již za více než 1,7 miliardy korun. Předpokládáme, že tento pozitivní trend bude pokračovat i v tomto roce a po aglomeračních výzvách bude stále vysoká poptávka. Zjišťování absorpční kapacity v území tento předpoklad potvrzuje,“ dodává primátor Pardubic Martin Charvát.

Na území Hradecko-pardubické aglomerace je zároveň evidován stále rostoucí zájem o projekty na podporu národních kulturních památek. I proto bude usilováno o další navýšení alokace z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). „Vzhledem k tomu, že rezervovaná alokace stále nepokrývá poptávku ze strany žadatelů v území, budeme se snažit vyjednat s Ministerstvem pro místní rozvoj další navýšení prostředků, a to o 200 milionů korun,“ uzavřel manažer ITI Miroslav Janovský.

Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Štítky Hradecko-pardubická aglomerace, finance, projekty, Hradec Králové, projekt, základní škola, městská hromadná doprava, Pardubice, Pevnost Josefov, Zdeněk Fink, Muzeum východních Čech, Miroslav Janovský, Martin Charvát, Ministerstvo pro místní rozvoj České

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecko-pardubická aglomerace podpořila projekty za téměř 400 milionů korun  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.