Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Safari park má nového samce žirafy, přicestoval až z Dánska

Tříletý samec žirafy síťované, Kiango, přicestoval ze 700 kilometrů vzdálené zoo v Odense v Dánsku. Cestu zvládl bez problémů a ihned se připojil ke dvorskému stádu žiraf. V novém pavilonu si podle ošetřovatelů zvykl rychle a zvědavě se seznamoval se samicemi.

Pro Safari Park Dvůr Králové nad Labem znamená samec naději na obnovení legendárního dvorského chovu. Poslední mládě se tu narodilo před šesti lety, pak byl chov cíleně utlumen. Hledání nového samce bylo pro Safari park velmi náročné, protože dvorské žirafy mají v evropském chovu mnoho příbuzných.

Ve Dvoře Králové mají největší stádo žiraf síťovaných v Evropě, tvoří ho jedenáct žiraf. Kromě žiraf síťovaných tu návštěvníci mohou vidět i třináct žiraf Rothschildových. Chov začal díky legendárním transportům Josefa Vágnera z Afriky v 70. letech. Od té doby se tu narodilo 267 mláďat, včetně toho vůbec prvního v tehdejším Československu.

„Chov žiraf v lidské péči nabývá v posledních letech na větší důležitosti než kdy dřív. Zatímco v roce 1985 žilo na světě kolem 155 tisíc žiraf, v roce 2015 to už bylo pouze kolem 95 tisíc. Za tento téměř 40 procentní pokles, v některých oblastech dokonce pokles o 95 procent mohou přeměna přirozeného prostředí, úbytek míst k pastvě, pytláctví i války. Až do roku 2015, kdy zoologové provedli velké sčítání divokých žiraf, navíc tato zvířata nebyla předmětem většího zájmu ochránců. Pro jejich rychlé mizení se proto následně vžilo označení tiché vymírání,“ upozorňují zástupci Safari parku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Simona Jiřičková | Zdroj Safari Park Dvůr Králové

Štítky Safari park, ZOO, Dvůr Králové nad Labem, žirafa, zvířata, ZOO Dvůr Králové, Dánsko, Odense, Josef Vágner

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Safari park má nového samce žirafy, přicestoval až z Dánska  |  Trutnovsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.