Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Ve Dvoře Králové podporují hnízdění ptáků, rozmístili tu už 114 budek

Dvůr Králové nad Labem už čtvrtým rokem podporuje hnízdění ptáků ve městě tím, že v různých lokalitách instaluje ptačí budky. V minulých dnech přidali šestnáct dalších a tak jich je po celém městě už celkem 114. A naprostá většina z nich je úspěšně obsazená.

„Především v městském prostředí stále ubývá přirozených stanovišť a i vlivem predace má ptactvo velmi snížené podmínky k hnízdění,“ říká Milan Šimek, vedoucí odboru životního prostředí. Právě proto Dvůr Králové nad Labem po městě instaluje ptačí budky, které mají propracované tak, aby hnízdící ptáky nemohl ohrozit žádný nežádoucí predátor. „Ochranu ptactva zajišťuje kovová chránička u vletového otvoru do budky, která zamezí vniku predátora do hnízda,“ vysvětluje Šimek.

Ptačí budky město instaluje od roku 2018. V minulých dnech k těm stávajícím přibylo šestnáct nových, například na dopravním hřišti, ve Strži, v parku Schulzovy sady nebo v okolí autobusového nádraží, kde dosud žádné budky nebyly.

Za nákup, instalaci, kontrolu a čištění ptačích budek letos město zaplatí zhruba 22 tisíc korun. Právě během zimních měsíců se instalují budky nové, zatímco na podzim probíhá jejich pravidelná kontrola, čištění a případné drobné opravy.

V současné době je v devíti lokalitách města nainstalováno 114 budek – většinou sýkorníků, ale také špačníků, netopýrníků nebo polobudek pro kalouse. V loňském roce byla obsazenost nainstalovaných budek 96 procent, k nejčastěji hnízdícím ptákům patřila sýkora koňadra, sýkora modřinka a lejsek bělokrký.

Ohodnoť článek

Foto Dvůr Králové nad Labem

Štítky ptáci, budky, příroda, Dvůr Králové nad Labem, ptačí budka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Dvoře Králové podporují hnízdění ptáků, rozmístili tu už 114 budek  |  Trutnovsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.