Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Safari parku ve Dvoře Králové se narodilo mládě zebry Böhmovy. Zoo si přírůstkem připomíná Mezinárodní den zeber

Královédvorský Safari park se může pyšnit v pořadí 139. mládětem zebry Böhmovy. Novým přírůstkem tohoto poddruhu zebry stepní si připomíná Mezinárodní den zeber. Cílem je upozornit na zhoršující se situaci zeber v divoké přírodě.

„Oba rodiče jsou velmi zkušení a odchov probíhá tak, jak má. Bezproblémový byl i porod,“ popisuje nový přírůstek zoolog Luděk Čulík. Pro kobylu Poly je to pátý potomek, pro samce Memphise jde už o 12. hříbě. Chov zeber ve Dvoře Králové je úspěšný. Narodilo se tu už 139 mláďat.

Dvorský Safari park patří k velmocem v chovu zeber. Aktuálně není na světě jiné místo, kde by žilo tolik forem těchto lichokopytníků. V areálu jsou ještě ohrožené zebry Grévyho, zebry Chapmanovy, zebry Hartmannové, zebry Burchellovy a kriticky ohrožené zebry bezhřívé. Jejich odchovy jsou velice vzácné, přitom ale zásadní k přežití druhu. V dvorském stádu je celkem 45 zeber.

Safari park patří k velmocem v chovu zeber

Safari park je jedinou zahradou na světě, ve které se loni podařilo odchovat mláďata. Na jaře loňského roku se narodila samice Priscilla a na konci roku klisna Penelopa. 

Zebra Böhmova je nejhojnějším poddruhem zebry stepní. Pojmenována je po mladém cestovateli Böhmovi, který zemřel při výzkumu afrických zvířat ve východní Africe na konci 19. století.

Návštěvníci mohou pozorovat rozdílnosti v pruhování zeber. Je jako soukromý čárový kód. Na světě neexistují dvě zebry stejného druhu, které by měly pruhy shodné. Černobílé zbarvení má sloužit ke zmatení predátorů a regulaci tělesné teploty.  

Mezinárodní den zeber připadá na 31. ledna, který letos vychází na neděli. Má připomenout zhoršující se situaci některých druhů zeber v divočině. Člověkem už byla vyhubena jihoafrická zebra kvaga a vážně ohrožené jsou i zebra Grévyho nebo zebra bezhřívá. Právě chov zeber bezhřívých mimo Afriku zcela závisí na zvířatech ze Dvora Králové.

Ti, kdo patří mezi obdivovatele zeber, mohou některé z nich pozvat na jídlo v rámci kampaně Pozvi zvíře na oběd. 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto safaripark.cz

Štítky zebra, safari park, Dvůr Králové nad Labem, Mezinárodní den zeber, ZOO Dvůr Králové, příroda, Memphis, Pola, Afrika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Safari parku ve Dvoře Králové se narodilo mládě zebry Böhmovy. Zoo si přírůstkem připomíná Mezinárodní den zeber  |  Trutnovsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.