Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Radnice v Trutnově hledá využití pro budovu bývalé věznice. Zapojit se může i veřejnost

Budova městské věznice, která stojí v centru Trutnova, pochází z 19. století. Později sloužila jako sklad. Nyní konečně patří Trutnovu a radnice přemýšlí, jak ji využije. S nápady může pomoci i veřejnost.

Donedávna byla budova majetkem státu. Teď ji po více než roce získala trutnovská radnice do svého vlastnictví. „Nelíbilo se nám, v jakém je věznice stavu. Když jsme v roce 2018 zjistili, že ji chce Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových dát do dražby, iniciovali jsme jednání s tím, že máme o objekt zájem,“ vysvětluje trutnovský starosta Ivan Adamec.

Věznice byla přepsána na město koncem léta loňského roku. „Díky skvělé spolupráci s Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových jsme úspěšně zvládli roční proces převodu objektu do majetku města. Podařilo se nám to za podmínky, že jej budeme využívat ve veřejném zájmu, nikoliv pro běžné komerční aktivity. Nyní hledáme aktivní lidi a organizace, které nám v tomto nelehkém úkolu pomohou. Budeme rádi, když se do vymýšlení a přípravy náplně objektu zapojí i trutnovská veřejnost,“ říká Tomáš Eichler, místostarosta města Trutnova. 

Budova sloužila jako věznice gestapa

Městská věznice byla postavena na začátku 19. století a vystřídalo se v ní přes dvacet tisíc vězňů. Za 2. světové války sloužila jako věznice gestapa, následně jako klasická státní věznice. Jak šel čas, měnilo se i využití budovy. Fungovala jako sídlo archivu a naposledy jako sklad civilní ochrany.

Město se chce na financování opravy podílet, v ideálním případě za použití dotací.

Zkraje nového tisíciletí byl sklad zrušen a od té doby se budova nevyužívá a zeje prázdnotou. „Věznice má dvě patra a podkroví, její konstrukce a vnitřní dispozice stále odpovídají původnímu účelu stavby. Cely jsou zachované, objekt má masivní zdi a klenuté stropy,“ upřesňuje podobu věznice Tomáš Eichler.

Radnice hledá partnery, kteří se chtějí na obnově a provozu objektu podílet. „Máme představu o několika formách využití, ať už v oblasti kultury, vzdělávání nebo spolkové činnosti. Mohla by zde být například sdílená dílna, robotické laboratoře, depozitáře muzea, částečně kavárna a mnoho dalšího,“ říká Eichler.

Návrhy na to, jak věznici využít je možné posílat do konce března na Odbor majetku města Městského úřadu Trutnov. „Přál bych si, aby věznice po tolika letech znovu ožila a nově sloužila k bohulibějším účelům, než ke kterým byla původně zřízena,“ říká Adamec.

Ohodnoť článek

Foto Město Trutnov

Štítky věznice, sklad, Trutnov, využití, radnice, Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, Tomáš Eichler, Ivan Adamec, druhá světová válka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Radnice v Trutnově hledá využití pro budovu bývalé věznice. Zapojit se může i veřejnost  |  Trutnovsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.