Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Stavba nového centra pro duševně nemocné v Trutnově je dokončená. Otevře se v lednu

Královéhradecký kraj dokončil v Trutnově nákladem téměř 57 milionů korun stavbu nového Centra duševního zdraví. Centrum tím získá prostory pro rozšíření svých služeb pro duševně nemocné. Zejména se rozšíří terénní služby, kdy klienti využívají pomoci centra doma. Centrum vzniklo rekonstrukcí bývalého kulturního domu Nivy.

"Než centrum uvedeme do plného provozu, musíme ještě zajistit potřebné vnitřní vybavení, takže klientům poslouží v lednu příštího roku," uvedl radní kraje pro investice Václav Řehoř (ODS). Dosavadní prostory centra v budově Regionálního institutu ambulantních psychosociálních služeb již jeho potřebám nepostačují.

Centra duševního zdraví představují nový způsob péče o psychiatrické pacienty. Kombinují zdravotní a sociální služby a pacientům je poskytují v jejich vlastním prostředí. Dříve v terénu takové služby neexistovaly a pro mnohé pacienty se nemocnice stala dlouhodobým domovem. Druhé krajské centrum duševního zdraví funguje v Hradci Králové.

"Centra umožňují daleko lepší spolupráci mezi sociálními službami, zdravotní péčí a klienty. Pomohou odhalit potíže osob s vážným duševním onemocněním dříve, než bude nutná hospitalizace v psychiatrických zařízeních. Velkou výhodou je možnost poskytovat služby v terénu," uvedl námětek hejtmana pro zdravotnictví Aleš Cabicar (TOP 09).

Centrum duševního zdraví je součástí trutnovského institutu RIAPS, který spadá pod krajskou příspěvkovou organizaci Sdružení ozdravoven a léčeben okresu Trutnov. Nové Centrum duševního zdraví stojí vedle budovy RIAPS v trutnovské čtvrti Nivy. Budovu kulturního domu koupil dříve Královéhradecký kraj od města za 3,8 milionu korun.

Autoři | Foto Královéhradecký kraj

Štítky ČR, sociální, zdraví, správa, stavby, Trutnov, FOTO, Královéhradecký kraj, duševní zdraví, pacient, Václav Řehoř, ODS, Aleš Cabicar, TOP 09, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavba nového centra pro duševně nemocné v Trutnově je dokončená. Otevře se v lednu  |  Trutnovsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.