Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Nad Borovnicí na Trutnovsku se na konci června otevře větrný mlýn

S přibližně měsíčním skluzem se otevře replika historického větrného mlýna nad obcí Borovnice na Trutnovsku. Aktuálně probíhají dokončovací práce. Ty hlavní byly zahájeny na jaře před dvěma roky.

„Zbývají už dodělávky, laik to nepozná. Například musíme doladit technologii. Když nebudou žádné překážky, chtěli bychom otevřít 26. června," řekl předseda spolku Větrák Jiří Chvojka.

Jedná se o funkční repliku Haklova mlýna ze 40. let 19. století, který stál nad obcí do roku 1968. Na stejném místě ale není. Byl vystavěn asi o kilometr dál v lokalitě Třešňovka. Ta je lépe dostupná turistům.

Dřevěná stavba má půdorys o rozměrech 5,6krát 5,3 metru. Jedna strana je širší o schodiště a místnost pro obsluhu mlýna. Na výšku má mlýn 11,2 metru a bude poháněn vrtulí o průměru téměř 16 metrů.

Celá stavba, včetně vybavení a dříve vybudovaného parkoviště, vyšla na více jak tři miliony korun. Investorem je obec. Královéhradecký kraj ji dal na mlýn dotaci ve výši 1,5 milionu korun. „Z veřejné sbírky jsme do financování stavby zapojili zhruba 100.000 korun, tyto prostředky šly hlavně na šindelovou střechu," řekla starostka Borovnice Eva Tajbrová.

O obnovu mlýna usiluje spolek Větrák společně s obcí přes 15 let. Na současném projektu spolupracují s několika krajskými středními školami, které se zaměřují na práci se dřevem.

Nad Borovnicí stálo v minulosti několik větrných mlýnů a další u okolních obcí. Do 20. století se dochoval jen jeden, jehož replika vzniká. Šlo o poslední větrný mlýn německého typu v Čechách. Stavba se pomocí oje otáčela podle svislé osy proti směru větru.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto vetrak.borovnice.cz

Štítky památka, větrný mlýn, Trutnovsko, Borovnice, replika, okres Trutnov, mlýn, Jiří Chvojka, Česko, Královéhradecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nad Borovnicí na Trutnovsku se na konci června otevře větrný mlýn  |  Trutnovsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.