Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Sociálně nepřizpůsobiví trápí Úpici na Trutnovsku. Od listopadu tam bude působit městská policie

V Úpici na Trutnovsku začne od 1. listopadu působit městská policie. Město asi s 5700 obyvateli se dlouhodobě potýká s pouliční kriminalitou ze strany sociálně nepřizpůsobivých. ČTK to dnes řekl starosta Petr Hron. Do Úpice dosud zajížděli strážníci z nedalekého Trutnova.

"Nebylo to dostačující, proto jsme se rozhodli zřídit vlastní městskou policii. Hlavní důraz bude kladen na pochůzkovou činnost strážníků. Budou ale také odchytávat zatoulaná a nebezpečná zvířata, v budoucnu se zaměří na parkování," řekl Hron.

Radnici bude provoz městské policie stát ročně tři miliony korun. Zatím město neuvažuje o tom, že by strážníci zajížděli do okolních obcí. "Městská policie bude mít čtyři strážníky, jednoho velitele plus čtyři civilní osoby na kamerový dohled," řekl Hron.

Úpice měla městskou policii nějakou dobu už v 90. letech, ale byla zrušena. Podle Hrona byla tehdy situace klidnější než nyní. Od zřízení městské policie si slibuje zklidnění situace ve městě. Kamerový systém, který funguje v Úpici několik let, problém nevyřešil.

Úpice patří v Královéhradeckém kraji mezi města nejpostiženější tzv. obchodem s chudobou, kdy na lidech, kteří dostávají doplatky na bydlení, parazitují spekulanti. Jde o lidi, kteří vydělávají na poskytování sociálního bydlení. Město se od utlumení výroby v textilkách v 90. letech potýká s nižší životní úrovní a s omezenou nabídkou práce.

Textilky měly podle Hrona vlastní bytové domy, jež pak byly levně k prodeji. Ve 14 zchátralých bytových domech žije odhadem více než 600 lidí ohrožených sociálním vyloučením.

"Nelze říci, kde konkrétně budou mít strážníci nejvíce práce. Budou fungovat po celém městě. Pánové, co tady podnikají se sociálním bydlením, mají domy různě po městě," řekl Hron.

Sociálně vyloučenou lokalitou se rozumí oblast obývaná hlavně lidmi, kteří žijí v chudobě, izolaci, v nevyhovujících podmínkách. Na takových místech je vyšší kriminalita a naopak nízká úroveň vzdělání.

Autoři | Foto trutnovinky.cz

Štítky ČR, správa, kriminalita, sociální, Úpice, obecní policie, okres Trutnov, Trutnov, bydlení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sociálně nepřizpůsobiví trápí Úpici na Trutnovsku. Od listopadu tam bude působit městská policie  |  Trutnovsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.