Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Prvním letošním mládětem Safari Parku Dvůr Králové je ohrožený tučňák brýlový

Prvním letošním mládětem v Safari Parku Dvůr Králové nad Labem je v přírodě ohrožený tučňák brýlový. Tučňáky brýlové zoo chová od roku 2022 a první mládě se v kolonii vylíhlo loni v polovině listopadu. Od té doby přibyla další čtyři mláďata. ČTK to dnes řekl mluvčí zoo Michal Šťastný

Na nové mládě přišli chovatelé dnes ráno. "Při kontrole kolonie zjistili, že se v dalším hnízdě vylíhlo mládě. V kolonii nyní žije pět mláďat," uvedl zoolog Michal Podhrázský. Podle prvního pozorování se rodiče o potomka starají. "Mládě má ovšem před sebou náročné období. Úspěšný odchov není samozřejmostí," uvedla zoo.

Mladé tučňáky návštěvníci zoo zatím v expozici neuvidí. Mláďata tučňáků brýlových se líhnou v hnízdních norách, kam jim dospělí přinášejí potravu. Poprvé se ven vydávají obvykle zhruba od šestého týdne věku. "Pokud se odchovy povedou, budou první mláďata k vidění v předjaří," uvedla zoo.

Mláďata zatím vyrůstají v budkách a norách v expozici, kterou zoo nákladem 43 milionů korun otevřela předloni v červenci v areálu West Cape. Dvorské hejno tučňáků nyní čítá téměř 30 jedinců.

Dvorští tučňáci se o rozmnožování snažili již předloni. Vylíhlá ptáčata se jim však kvůli nedostatku zkušeností nepovedlo odchovat, což je podle zoo poměrně obvyklé. Dovednosti spojené s odchovem mláďat si páry musejí osvojit. Kromě Dvora Králové chová tučňáky brýlové v Česku a na Slovensku už pouze Zoo Ústí nad Labem.

Tučňák brýlový patří k ohroženým druhům a v přírodě jich dál ubývá. Od 80. let minulého století se jejich populace zmenšila o více než polovinu, a to kvůli úbytku potravy a znečišťování oceánů. Tučňáci brýloví jsou relativně monogamní, páry jsou věrné hnízdní noře i partnerovi přinejmenším několik let.

Návštěvnost Zoo Dvůr Králové loni vzrostla na nový rekord 673 tisíc lidí

Návštěvnost Safari Parku Dvůr Králové nad Labem na Trutnovsku loni vzrostla meziročně o půl procenta na nový rekord 673.000 lidí. Předloni do zoo přišlo přes 669.000 lidí, proti roku 2021 to bylo o 23 procent více. Zoo patří Královéhradeckému...

Zoo patří Královéhradeckému kraji a je nejnavštěvovanějším turistickým cílem na východě Čech. Loni návštěvnost safari parku vzrostla meziročně o půl procenta na nový rekord 673 tisíc lidí.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, příroda, zoo, Dvůr Králové nad Labem, tučňáci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prvním letošním mládětem Safari Parku Dvůr Králové je ohrožený tučňák brýlový  |  Trutnovsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.