Počasí dnes23 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

V zoo Dvůr Králové se poprvé vylíhla mláďata hroznýše psohlavého

Safari Parku Dvůr Králové nad Labem se poprvé podařilo odchovat mláďata vzácných hroznýšů psohlavých. Od dvou samic získali 11 mláďat. Rozmnožování těchto nejedovatých afrických plazů je značně složité. Za poslední rok se rozmnožení hroznýšů psohlavých podařilo čtyřem zoologickým zahradám na světě.

Nalézt pro rozmnožení hadů správnou kombinaci podmínek trvalo dvorským chovatelům čtyři roky. V literatuře nalezené informace se různily. "Museli jsme samce opakovaně na různé časové úseky připouštět k samicím a zase ho z terária přemisťovat. Hadům jsme také sezonně zajistili pokles teplot, který zaznamenávají i v přírodě," uvedl zoolog Michal Podhrázský.

Po čtyřech letech zkoušení letos na jaře zabřezly obě samice, mláďata přišla na svět asi po sedmi měsících. Během březosti samice mění barvu. Z mechově zelené přejde takřka v černou, díky čemuž lépe využívá sluneční teplo, které potřebuje pro správný vývin mláďat.

Každé z mláďat nyní měří asi 30 centimetrů. Na rozdíl od dospělých jsou velmi výrazně a pestře zbarvení. Zatím žijí v zázemí zoo, v budoucnu je návštěvníci uvidí v pavilonu Ptačí svět. V dospělosti mají hroznýši psohlaví délku přibližně jeden až dva metry.

Vylíhnutí hroznýšů psohlavých patří k dalším chovatelským úspěchům safari parku v chovu hadů. Loni se zoo podařilo odchovat smrtelně jedovaté bojgy africké a také mládě jedovaté kobry kapské, která patří k nejnebezpečnějším hadům Afriky. Předloni safari park poprvé v českých a slovenských rozmnožil zmije Nitscheiovy. Dvorští chovatelé jako jediní na světě množí vzácné liánovce kapské.

Safari park se specializuje na Afriku, velmi úspěšný je v chovu nosorožců, žiraf či zeber.

Ohodnoť článek

Štítky ČR, příroda, zoo, Dvůr Králové nad Labem, plazi

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V zoo Dvůr Králové se poprvé vylíhla mláďata hroznýše psohlavého  |  Trutnovsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.