Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

KRNAP opravil historickou vodárnu v Obřím dole, která dopravovala vodu na Sněžku

Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) opravila historickou vodárnu v Obřím dole, která v minulosti dopravovala vodu na Sněžku. Stavbaři na objektu trkače, jak se technická památka také nazývá, opravili střechu, venkovní fasádu a vnitřní omítky, které kvůli vlhkosti a drsnému klimatu velmi trpí. Turbína a původní dveře a mříže dostaly nový nátěr. Oprava přišla na čtvrt milionu korun.

Vodárnu a 700 metrů dlouhý vodovod do České boudy na vrcholu Sněžky nechal postavit v roce 1912 hrabě Rudolf Czernin - Morzin. Výtlačná výška 392 metrů byla tehdy nejvyšší v Evropě. Do té doby vodu na Sněžku vynášelo 12 nosičů ze Zlatého pramene vyvěrajícího přibližně 300 metrů za Obří boudou. V zimě se na Sněžce rozpouštěl sníh.

Vodu vodárna brala z Rudného potoka, z něhož ji drenážemi jímala do tří nádrží. Z nich voda tekla potrubím z výšky 150 metrů do Peltonovy turbíny ve vodárně. Turbína poháněla pístové čerpadlo, které hnalo vodu trubkami zpět do kopce do nádrže v podkroví České boudy. Denně se tak podařilo na Sněžku dopravit až 4000 litrů vody.

Efektivita trkače, jak se tento typ čerpadla označuje, dosahovala 30 procent. Zbylou vodu z Rudného potoka spotřeboval pohon čerpadla. Při nedostatku vody čerpadlo poháněl dieselový motor, který se ve vodárně nezachoval. Zařízení sloužilo do 50. let minulého století, kdy kvůli nedbalé údržbě přestalo fungovat.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Karhánek

Štítky ČR, památky, rekreace, Krkonoše, Krkonošský národní park, Sněžka, vodárna, Obří důl, čerpadlo, Rudolf Černín z Chudenic, Evropa, Rudný potok

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KRNAP opravil historickou vodárnu v Obřím dole, která dopravovala vodu na Sněžku  |  Trutnovsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.