Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Vánoční strom se rozsvítí ve Dvoře Králové už tento pátek

Od čtvrtka minulého týdne stojí na královédvorském náměstí T.G. Masaryka smrk, který ozdobí pracovníci technických služeb novými světelnými řetězy a dekoracemi. Některé dekorace vyráběli žáci výtvarného oboru tamní Základní umělecké školy R.A. Dvorského. Slavnostní rozsvícení stromu se uskuteční v pátek 25. listopadu. Kulturní program započne ve tři hodiny odpoledne.

Letošní vánoční smrk je přímo ze Dvora Králové nad Labem. Vyrostl na městském pozemku v Raisově ulici. Na náměstí T.G.Masaryka byl nainstalován už minulý týden ve čtvrtek. Nyní bude zdoben pracovníky technických služeb.

Některé z ozdob na strom vytvářeli více jak měsíc žáci ZUŠ R. A. Dvorského. Připomínat mají tradici výroby skleněných ozdob ve Dvoře Králové nad Labem. „Vzhledem k životnosti ozdob je jejich základem průhledná koule z plexiskla a uvnitř jsou umístěny například hvězdy, ryby, andílci, sněhuláci a řada dalších předmětů připomínajících Vánoce, jež jsou vyrobeny z papíru metodou kašírování. Vše je samozřejmě přizpůsobeno tomu, aby ozdoby odolaly klimatickým podmínkám,“ sdělil Jiří Holan, výtvarník a pedagog ZUŠ R. A. Dvorského.

Slavnostní rozsvícení třináct metrů vysokého smrku se bude konat netradičně už v pátek. Od rána totiž bude na náměstí T.G. Masaryka vánoční trh. Od tří hodin odpoledne je nachystán kulturní program a samotné rozsvícení je naplánováno na půl sedmou.

„Jsme rádi, že po dvou dvouleté pauze zaviněné koronavirovou pandemií můžeme občany pozvat na rozsvícení vánočního stromu. Akci jsme netradičně připravili již na pátek před první adventní nedělí, důvodem je bohatý vánoční trh, který bude na náměstí T. G. Masaryka od rána probíhat. Věříme, že i díky tomu Královédvoráci během dne na náměstí zavítají,“ podotýká starosta Jan Jarolím.

Ani v letošním roce nebude u vánočního stromu chybět tradiční Královédvorský betlém Taťány Ruprichové. Na náměstí T. G. Masaryka bude rozmístěna i dvacítka malých vánočních stromečků nainstalovaných kolem morového sloupu v horní části náměstí. V průběhu tohoto týdne je nazdobí děti z tamních mateřských, základních nebo speciálních škol, Domu dětí a mládeže Jednička a MC Žirafa.

Ohodnoť článek

Foto Městský úřad Dvůr Králové nad Labem

Štítky strom, vánoční, Vánoce, rozsvícení, program, ozdoby, vánoční stromek, Tomáš Garrigue Masaryk, Dvůr Králové nad Labem, Rudolf Antonín Dvorský, smrk, dekorace, advent, Jan Jarolím

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vánoční strom se rozsvítí ve Dvoře Králové už tento pátek  |  Trutnovsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.