Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na Sněžce byla před patnácti lety vysvěcena nová moderní budova České poštovny

Přesně před patnácti lety byla na nejvyšší hoře České republiky Sněžce, vysvěcena nová moderní budova České poštovny. Navržena byla architekty Martinem Rajnišem a Patrikem Hoffmanem. Stavba vznikla na místě zbourané České boudy. Turisté v ní naleznou občerstvení, služby poštovny, informace o Krkonoších a lze se vypravit i na vyhlídkovou terasu na střeše objektu.

Poštovna je nejvýše položenou budovou na území republiky. Otevřena byla v roce 2008.

Na vrcholu Sněžky stála historická poštovna od poloviny devatenáctého století. Byla v ní umístěna c.k. telegrafní stanice. Jako poštovna, začala roubená budova sloužit o čtrnáct let déle. První dopisy a pohlednice v ní byly opatřeny kulatým razítkem poprvé v září roku 1899. Po obsazení Sudet německou armádou, ke kterému došlo v roce 1938, byla poštovna uzavřena a provoz nepokračoval ani po válce.

Na Sněžce obnovila služby až v roce 1995 bývalá poštmistrová z Velké Úpy Jaroslava Skrbková. Pro poštovnu opravila malý domek, ve kterém byl ve třicátých letech minulého století kiosek s občerstvením. Skrbková byla nejen majitelkou nové poštovny, ale také investorkou. Poštovna je postavena z dřevěných dílů zpevněných ocelovými táhly. Doplňují ji skleněné tabule kryté speciálními dřevěnými okenicemi.

Práce na nové poštovně byly zahájeny v roce 2006. Vystavěna byla na místě zchátralé a v roce 2004 zbourané České boudy. Původní poštovna byla v roce 2009 rozebrána a transportována na Javorovu skálu nedaleko areálu Monínec ve Středočeském kraji.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Poštovna Sněžka

Štítky ČR, rekreace, stavby, 10. srpna, Česká poštovna, Sněžka, Martin Rajniš, Česko, Krkonoše, Německá armáda, Monínec, Sudety, Velká Úpa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Sněžce byla před patnácti lety vysvěcena nová moderní budova České poštovny  |  Trutnovsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.