Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Jaroměři, České Skalici a ve Dvoře Králové odhalí kameny zmizelých sokolů

Na Náchodsku a Trutnovsku se v pátek chystá odhalení dalších pěti kamenů zmizelých, které připomínají popravené a umučené členy Sokola za druhé světové války. Sokol si tak zároveň připomene tragické události z roku 1941.

Akci iniciuje Sokolská župa Podkrkonošská – Jiráskova a akty se uskuteční zítra, v Památný den sokolstva. V Jaroměři kámen připomene Jana Žerovnického, příslušníka RAF, který zahynul roku 1942 při cvičném leteckém souboji o Anglii. Kámen odhalí v 15 hodin před budovou gymnázia.

V České Skalici budou v 16 hodin odhaleny kameny zmizelých učitelů Jaroslava Hofmana, který byl umučen v Osvětimi, a Jaroslava Falty, který byl popraven v Mauthausenu.

Ve Dvoře Králové budou mít své kameny zmizelých továrník Josef Stanislav Sochor, který zemřel v Osvětimi, a jeho bratr Pavel Sochor, který zahynul v táboře Flossenbürg. Pietní akt je naplánovaný na 17. hodinu před budovou zdejšího gymnázia.

„Na odhalení kamenů zmizelých zveme širokou veřejnost. Společně tak s jejich potomky a členy Sokola a dalšími hosty vzdáme hold těm, kteří položili života za naši svobodu, za vlast. Nezapomínáme,“ říká Pavlína Špatenková, vzdělavatelka Sokolské župy Podkrkonošské – Jiráskovy.

Sokolská župa Podkrkonošská iniciovala od roku 2019 už dvacet kamenů zmizelých. Jsou věnovány sokolům, kteří zahynuli za druhé světové války. Jejich odhalení je záměrně naplánované na Památný den sokolstva, který odkazuje na tragické události v roce 1941. „Tehdy byla výnosem zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha Česká obec sokolská rozpuštěna a její majetek úředně zabaven. Při tzv. „sokolské akci“ v noci ze 7. na 8. října 1941 gestapo zatklo, takřka naráz, všechny sokolské činovníky z ústředí, žup i větších jednot, kteří „ještě byli na svobodě“. Byli mučeni, vězněni a deportování do koncentračních táborů. Téměř 93 procent vedoucích sokolských pracovníků se již na svá místa po skončení války nevrátilo,“ připomíná tragické události starostka Sokolské župy Podkrkonošské Helena Rezková.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Jaroměř

Štítky kameny zmizelých, Jaroměř, Česká Skalice, Dvůr Králové nad Labem, Sokol, památka, druhá světová válka, Česká obec sokolská, okres Náchod, Auschwitz, okres Trutnov, Royal Air Force, Anglie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jaroměři, České Skalici a ve Dvoře Králové odhalí kameny zmizelých sokolů  |  Trutnovsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.