Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Václav Havel by dnes oslavil 85. narozeniny. S aplikací Skryté příběhy se v Trutnově můžete vydat po jeho stopách

Konec nudným procházkám. Pokud máte ve svém okolí už všechny cesty okoukané, můžete zkusit procházku, kterou s pomocí aplikace na telefonu propojíte s poznáváním. V Trutnově se teď nově můžete vydat například po stopách prvního českého prezidenta Václava Havla.

Geolokační venkovní hra Skryté příběhy je určena pro všechny nehledě na věk. Jediné, co potřebujete, je mobilní telefon a stejnojmenná aplikace. Hra je určená všem, kteří hledají nové nápady, kam vyrazit s dětmi. Na každé trase se zaposloucháte do příběhu vyprávěného historickou postavou, která je spojená s daným místem a řeší nějaký malér nebo zapeklitý úkol. Na konci trasy si pak s postavou, které jste pomohli, můžete udělat selfie.

Novinkou, kterou Skryté příběhy spustily společně s projektem Svoboda není samozřejmost, je série tras mapujících některé životní události Václava Havla. Právě první český prezident by dnes oslavil své 85. narozeniny a zároveň v prosinci uplyne deset let od chvíle, kdy zemřel.

Nová trutnovská trasa má název Olga a tajní. Ocitneme se v roce 1981, kdy se dramatik Václav Havel ocitá ve vězení a jeho žena Olga nutně potřebuje pomoci. Délka celé procházky má 15 kilometrů a slnění této mise zabere zhruba pět hodin. Další trasy spojené s životem Václava Havla jsou také v Praze, Brně, Plzni nebo v Liberci.

„V mobilu si instrukce a popis příběhu můžete sami číst nebo se nechat provázet hlasem Václava Havla, kterého namluvil herec stejnojmenného filmu Viktor Dvořák, manželku Olgu pak Lucie Palonciová a jednotlivými úkoly provází hlas Valérie Zawadské. Skryté příběhy ilustruje Jakub Cenkl. Aplikace Skryté příběhy je dostupná pro telefony s operačními systémy Android i iOS,“ uvádí Michaela Zahrádková, mluvčí O2. Právě tento operátor totiž za projektem Svoboda není samozřejmost stojí.

Aplikace Skryté příběhy obsahuje více než dvě stovky příběhů z české historie, přičemž některé sahají až do dávné minulosti starých pověstí českých. Rozmístěné jsou po celé České republice. Řada příběhů je i na Hradecku – například v Heřmanicích, v České Skalici, v Broumově, ve Dvoře Králové nad Labem, v Potštejně nebo v Kuksu, kde budete mít za úkol zachránit hraběte Šporka, který byl právě obviněný z kacířství.

Trasy po stopách Václava Havla vznikají pod záštitou Nadace Dagmar a Václava Havlových – Vize 97 a jedním ze záchytných bodů pražské trasy bude od poloviny listopadu také Pražská křižovatka (kostel sv. Anny), kde bude od 16. listopadu probíhat výstava mapující život prezidenta.

„Právě díky odvaze těch, kdo v době totality přes nebezpečí uvěznění a perzekucí nemlčeli, žijeme dnes ve svobodné zemi. Lidé ale rádi zapomínají nebo se vzpomínkám na těžké časy z různých důvodů vyhýbají. Kkampaň #SvobodaNeniSamozrejmost si proto klade za cíl dlouhodobě připomínat, jak velmi zranitelná věc je svoboda. A že rozhodně není samozřejmá,“ stojí v popisu projektu.

Ohodnoť článek

Foto Skryté příběhy

Štítky Václav Havel, Skryté příběhy, hra, výlety, poznávání, příběh, aplikace, mobil, Trutnov, projekt, narozeniny, Valérie Zawadská, Viktor Dvořák, O2 Czech Republic, Android, iOS, Česko, prezident České republiky, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Václav Havel by dnes oslavil 85. narozeniny. S aplikací Skryté příběhy se v Trutnově můžete vydat po jeho stopách  |  Trutnovsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.