Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na Orlicích jsou pro vodáky podmínky ideální. Splavné jsou i ostatní řeky v kraji

Vodáci si mohou užívat sjíždění řek bez jakýchkoliv problémů. Vody je dost i na řekách Orlicích na Rychnovsku. Zatímco minulý týden, kdy se přehnaly přes východní Čechy přívalové deště, to bylo spíše pro zkušení vodáky, nyní jsou výborné podmínky i pro ty rekreační.

Podle zástupců půjčoven lodí na Orlicích, můžou být jen některé úseky hůře sjízdné, kvůli popadaným stromům.

Pro vodáky je to teď naprosto výjimečná záležitost. V pondělí jsem dokonce vezl vodáky na Divokou Orlici až pod Litický oblouk, což v létě běžně jezdit nelze. Vyšší vodní stavy rekreační vodáky dosud spíše odrazovaly. Pro rodinné rekreační plavby to zatím moc nebylo, dosud byla Orlice na sjízdnost náročnější. Každým dnem ale hladina klesá, dostává se k normálu," řekl Libor Borůvka z půjčovny lodí v Kostelci nad Orlicí na Divoké Orlici.

Větší zájem je teď podle Borůvky o rafty. V příštích dnech se očekává zvýšený zájem o půjčování lodí. Divoká Orlice je sjízdná až od mostu nad Potštejnem a Tichá Orlice z Letohradu. Po vydatných deštích je vody v řekách více, než bývá touto dobou obvyklé.

Divoká a Tichá Orlice odvodňují Orlické hory. Obě se stékají u Týniště nad Orlicí a dál pokračují jako řeka Orlice, která se v Hradci Králové vlévá do Labe.

Podle Lenky Vrbatové z půjčovny lodí v Týništi nad Orlicí, je současná vodácká sezona od začátku letních prázdnin standardní, co se zájmu týče. Z hlediska stavu vody je ale nadprůměrná.

„V současnosti jsou podmínky výborné. V tuto chvíli je stále ještě nižší zájem, rodiny s dětmi mají z větší vody obavy. Stále ještě jsou zvýšené stavy, ale už to není nadstav, voda rychle opadává. Očekáváme růst zájmu," uvedla Lenka Vrbatová.

Práce na odstraňování popadaných stromů na řekách sice finišují, je ale dobré, aby se lidé o vybraném úseku raději předem informovali v půjčovnách lodí. Zjistí, jestli na něm nejsou nějaké nástrahy.  

V Královéhradeckém kraji jsou splavné i další řeky. Například dolní úsek Labe od Dvora Králové, Metuje z Nového Města nad Metují, Cidlina od Žehuně, Bystřice z Miletína a nebo Úpa z České Skalice.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Daisy Clymer | Zdroj ČTK

Štítky řeka, Orlice, sjízdnost, splavnost, půjčovna lodí, Královéhradecký kraj, Rychnovsko, zájem, vodáci, okres Rychnov nad Kněžnou, Divoká Orlice, Východní Čechy, Labe, Tichá Orlice, Týniště nad Orlicí, Kostelec nad Orlicí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Orlicích jsou pro vodáky podmínky ideální. Splavné jsou i ostatní řeky v kraji  |  Trutnovsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.