Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Na velikonoční bohoslužby k nám nejezděte, vyzval kněz z Neratova. Konat se budou jen v malém počtu

Velikonoce v osadě Neratov v Orlických horách, která je známá barokním poutním kostelem s charakteristickou prosklenou střechou, budou kvůli pandemii opět v komornějším duchu. Bohoslužby se tam konat budou, ale s výrazně nižší účastí věřících, než bylo běžné před nástupem koronaviru. Potvrdil to katolický kněz Josef Suchár z občanského spolku Sdružení Neratov. Vyzval věřící, aby do Neratova nejezdili na společné velikonoční bohoslužby, ale aby v místě upřednostnili individuální duchovní prožitek. Koronavirus významně poznamenal konání velikonočních bohoslužeb také loni.

"Počítáme s tím, že bohoslužby po všechny dny nějakým způsobem budou, ale forma bude rozprostřena tak, abychom ochránili především naše klienty. Chceme zabránit tomu, aby se v jednu chvíli v kostele sešlo více lidí. Uvidíme, s čím ještě přijde vláda a jaká opatření budou platit, a podle toho se zařídíme," řekl ČTK Suchár.

Poutní kostel Nanebevzetí Panny Marie v Neratově, které sdružení od 90. let minulého století obnovuje, je stále otevřený. Z nařízení vlády je možné konání bohoslužeb jen s omezeným počtem lidí a za dodržování přísných hygienických pravidel. V České republice platí i omezení pohybu a další opatření, která mají zamezit šíření nákazy.

Sdružení Neratov pomáhá zdravotně postiženým včetně lidí s lehkým a středně těžkým mentálním postižením. Sdružení má ve všech svých střediscích, tedy nejen v Neratově, dohromady asi 250 zaměstnanců, většinu tvoří lidé s různým handicapem.

"Náš život je spojen s komunitou lidí s mentálním postižením a na ně musíme brát ohled, abychom je nenakazili. Například nedělní bohoslužby pro naše klienty děláme odděleně od příchozích, i když v době omezení pohybu mezi okresy nebyla návštěvnost tak velká. Budu se přesto snažit, aby lidé k nám do kostela mohli přijít. Půjde ale spíše o soukromější možnost pobýt v kostele než o hromadné akce," řekl Suchár.

Současná situace vyvolaná pandemií podle něj vybízí k tichosti, rozjímání, pokoře a odepření si některých věcí, jako je třeba i podstata velikonočních svátků - setkávání. "Uvažujeme o tom, že bychom velikonoční slavnost, myslím tím noční vzkříšení, opět udělali venku. V neděli pak zůstaneme u dvou bohoslužeb. Je to plán, který musíme ještě dopracovat, aby to bylo únosné," řekl Suchár. On-line přenosy z bohoslužeb v Neratově neplánují.

Barokní kostel v Neratově v Orlických horách získal cenu Patria Nostra

Z desítek nominovaných míst v Královéhradeckém kraji bylo vybráno jedno jediné, které získalo cenu Patria Nostra 2020. Pyšní se jím barokní kostel Nanebevzetí Panny Marie v Neratově. Na první pohled zaujme unikátní skleněnou střechou, barokním...

Před pandemií na Velikonoce do Neratova přijížděly stovky lidí, převážně věřících. Obnovené poutní místo v zapadlém koutu Orlických hor má své neopakovatelné kouzlo. V osadě sdružení vybudovalo také pivovar, funguje tam ubytování, hostinec, obchod a letos plánuje otevřít další služby navázané na turistický ruch. Řada klientů sdružení pracuje v těchto službách. Proto není divu, že s několika přestávkami téměř rok trvající omezení kvůli koronaviru dolehla na neratovské sdružení také ekonomicky.

"Pro nás to bylo období velkých změn, přesunů, ale i třeba snahy zachovat pro lidi s handicapem pracovní místa v našich střediscích. Myslím, že se nám to daří," řekl Suchár. Osada Neratov s poutním kostelem patří pod obec Bartošovice v Orlických horách na Rychnovsku.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Královéhradecký kraj

Štítky ČR, církve, koronavirus, Velikonoce, Neratov, Josef Suchár, COVID-19, pandemie, poutní kostel, Orlické hory, Nanebevzetí Panny Marie, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na velikonoční bohoslužby k nám nejezděte, vyzval kněz z Neratova. Konat se budou jen v malém počtu  |  Rychnovsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.