Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Podorlicko se potýká se suchem, šancí jsou zásoby podzemní vody

Pracovní skupina Voda pro Podorlicko, která vznikla na jaře na Rychnovsku, chce připojit region na páteřní Východočeskou vodárenskou soustavu a případně využít i další zdroje podzemní vody. Oblast podhůří Orlických hor se potýká dlouhodobě s nedostatkem vody.

Skupina o 20 členech, která je složená ze starostů obcí, ředitelů vodáren, hydrogeologů, zemědělců a lesníků, připraví podklady pro Královéhradecký kraj a ministerstva zemědělství a životního prostředí.

"Postupnými kroky pracovní skupina docílí toho, abychom Rychnovsko a celé Podorlicko zásobili vodou," uvedl koordinátor skupiny Drahoslav Chudoba.

Východočeská vodárenská soustava je napájená mimo jiné z Polické pánve na Náchodsku. Další na podzemní vodu bohatou oblastí ve východních Čechách je Vysokomýtská synklinála, která zahrnuje oblast Častolovic, Kostelce nad Orlicí až po Litomyšl a Poličku. Ta ale do soustavy vodu nepřivádí, a to by skupina chtěla změnit. Jednotlivé soustavy by se mohly vzájemně propojit přes Rychnovsko. Většina obcí v oblasti čerpá vodu z vlastních, často nedostatečných zdrojů.

"Celkově tedy hovoříme o asi 80 kilometrech nového potrubí, které by mělo vzniknout při propojování obcí s Východočeskou vodárenskou soustavou. Například město Rychnov nad Kněžnou by tak bylo nově napojeno na Východočeskou vodárenskou společnost i na Vysokomýtskou synklinálu," uvedli zástupci skupiny.

Skupina vypracuje plán na propojení jednotlivých vodárenských soustav, který bude zároveň upravovat hospodaření s vodou v krajině. Ve finále má nová soustava potrubí spojovat jednotlivé obecní vodovody s páteřní sítí. "Chceme vodu z těchto dvou zásadních zdrojů vzájemně propojit, přivést ji i do oblasti Rychnovska a deficitní oblasti Podorlicka," uvedl hydrogeolog Svatopluk Šeda. Podle něj by to mělo celé vyjít na několik miliard korun.

Financování projektů, které pracovní skupina připraví, by mělo jít z EU, státního programu Boj se suchem a prostředků Královéhradeckého kraje.

Východočeská vodárenská soustava měří přes sto km a zásobuje vodou asi půl milionu lidí. Ročně jí protečou až čtyři miliony kubíků vody. Propojuje vodovody Náchodska, Hradecka, Pardubicka, Chrudimska, Novobydžovska, Přeloučska a dalších oblastí.

Autoři | Foto hkregion.cz /Josef Hájek

Štítky ČR, správa, voda, sucho, Rychnovsko, podzemní voda, okres Rychnov nad Kněžnou, Královéhradecký kraj, Orlické hory, Drahoslav Chudoba, Podorlicko, okres Náchod, Evropská unie, Východní Čechy, Častolovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podorlicko se potýká se suchem, šancí jsou zásoby podzemní vody  |  Rychnovsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.