Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Vedení kraje kritizuje postup ministerské kontroly v případu postiženého novorozence

Vedení Královéhradeckého kraje považuje za neobvyklé, že ministerská kontrola označila jako hrubé porušení předpisů postup krajské nemocnice v Rychnově nad Kněžnou v případu novorozence se streptokokovou infekcí, aniž byla na místě. Mohlo se tak předejít různým spekulacím, řekl dnes ČTK hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán (ČSSD).

Ze zveřejněných informací vyplynulo, že nemocnice Rychnov nad Kněžnou, kam záchranka loni v červnu vezla rodičku nejdříve, porušila předpisy tím, že ženu personál nevyšetřil a poslal ji rovnou do jiného zdravotnického zařízení. "Ano, pokud byl problém, měli ji v Rychnově vyšetřit. Nemá to ale příčinnou souvislost s tím, co se stalo v Pardubicích," řekl  Štěpán.

V případu jde o to, že matka dítěte trpěla v těhotenství streptokokovou infekcí. Děvčátko po porodu v nemocnici v Pardubicích loni 8. června dostalo opožděně antibiotika proti nákaze a ponese si trvalé následky. Předtím ženu nepřijaly nemocnice v Rychnově nad Kněžnou a Fakultní nemocnice v Hradci Králové.

Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje zdůraznil, že poporodní zdravotní stav dítěte rychnovská nemocnice nezavinila a kritizoval ministerstvo, že ve své tiskové zprávě došlo k předčasnému závěru o možném pochybení rychnovské nemocnice. "Vyjádření ministerstva, že je pouhou shodou okolností, že postup rychnovské nemocnice neměl přímý vliv na výsledný stav dítěte, považujeme za spekulativní," uvedl předseda představenstva holdingu Marian Tomášik.

Kraj si podrobnější reakci na závěrečnou zprávu ministerské kontroly nechává, až se seznámí se závěry. Hejtman po 13:00 sdělil, že kompletní závěrečnou zprávu ze šetření ministerstva zdravotnictví nemá.

"Podle tiskové zprávy ministerstva zdravotnictví nebyl postup lékaře v Rychnově správný. Ministerská kontrola však konstatovala pochybení, aniž by v rychnovské nemocnici fyzicky byla. To nepovažuji za odpovídající řešení s ohledem na vážnost případu," uvedl Štěpán.

Pokud skutečně došlo k pochybení, je podle něj omluva na místě. "V tuto chvíli ale nechci předjímat vyjádření České lékařské komory, na kterou ministerstvo zdravotnictví dle všeho podá podnět k vyjádření," řekl Štěpán. Kraj vyčká i na výsledek policejního vyšetřování případu.

Rychnovská nemocnice spadá pod krajskou Oblastní nemocnici Náchod. Podle její ředitelky Ivany Urešové s pacientkou po příjezdu záchranné služby komunikovala zkušená porodní asistentka s odpovídajícími kompetencemi. "Jak vyplývá ze zprávy ministerstva zdravotnictví, k urychlení kontrakcí došlo u pacientky až na cestě mezi fakultní nemocnicí v Hradci Králové a pardubickou nemocnicí," uvedla Urešová.

Podle závěrů ministerské kontroly personál porodnice rychnovské nemocnice pochybil tím, že rodičku nevyšetřila sestra ani službukonající lékař. Argumentaci, že nemocnice není vybavena na podobné předčasné porody, kontrola odmítla, protože porod v identickém týdnu těhotenství se v této porodnici měl již uskutečnit. Záchranáři mluvili se sestrou, která telefonicky volala službukonajícího primáře oddělení a ten vzkázal, ať sanitka jede rovnou do Hradce Králové.

Předčasný porod se nakonec uskutečnil v Pardubicích, protože záchranka dostala informace, že hradecká porodnice má naplněnou kapacitu. Pardubická nemocnice provedla u novorozence se streptokokovou infekcí podle ministerské kontroly testy opožděně, ale zásadně nepochybila. V případě Fakultní nemocnice Hradec Králové kontrola pochybení neshledala. Nákaza rodičky infekcí byla známa již při těhotenství.

Autoři

Štítky ČR, nemocnice, právo, správa, Rychnov n.K., Královéhradecký, 2.VERZE, Královéhradecký kraj, infekční onemocnění, Jiří Štěpán, Rychnov nad Kněžnou, ČSSD, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Fakultní nemocnice Hradec Králové, těhotenství, Pardubice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vedení kraje kritizuje postup ministerské kontroly v případu postiženého novorozence  |  Rychnovsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.