Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Heliport na nové budově v rychnovské nemocnici možná nebude

Královéhradecký kraj by měl zvážit vybudování heliportu na střeše plánovaného pavilonu urgentního příjmu v areálu nemocnice v Rychnově nad Kněžnou. Vyplynulo to z včerejšího jednání hejtmana Jiřího Štěpána (ČSSD) s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (za ANO), informoval Dan Lechmann z královéhradeckého hejtmanství. S heliportem za 8,5 milionu korun bez DPH na střeše budovy dosud počítal projekt modernizace krajské rychnovské nemocnice. Stát by tím ušetřil. "Mohl by vzniknout v jiné podobě na jiném místě," řekl Lechmann.

Projekt modernizace rychnovské nemocnice za 380 milionů korun je součástí vládního usnesení z roku 2015, které bylo novelizováno v roce 2017. V rychnovské nemocnici v blízkosti průmyslové zóny Solnice-Kvasiny kraj plánuje výstavbu pavilonu urgentního příjmu s odděleními ARO a JIP, která v rychnovské nemocnici chybějí. Počítá také s vybudováním parkoviště či heliportu. Stát se má na investici podílet 300 miliony korun.

„V současnosti čekáme na výzvu ministerstva zdravotnictví, abychom mohli začít s projektovou dokumentací. Premiér Babiš nám doporučil zvážit aktualizaci investičního záměru včetně zhodnocení technických aspektů heliportu a jeho využití leteckou záchrannou službou," uvedl Štěpán.

Podle něj je investice do rychnovské nemocnice pro kraj nadále prioritou. „S přípravou projektu budeme pokračovat. Další jednání proběhnou v rámci strategické komise, kterou svolá ministerstvo průmyslu a obchodu. To je koordinátorem aktivit v rámci rozvoje průmyslové zóny Solnice-Kvasiny," dodal Štěpán.

Včerejšího jednání se účastnil také ředitel Fakultní nemocnice Hradec Králové Vladimír Palička a ředitel rychnovské nemocnice Luboš Mottl, kteří obhajovali zachování služeb rychnovské nemocnice v plné šíři. „V průběhu diskuse se řešila i problematika jednotlivých odborností rychnovské nemocnice, kdy ředitel Mottl argumentoval objemem poskytované péče v rámci regionu Rychnovska," uvedl Lechmann.

Nemocnice zajišťuje péči pro oblast nejméně s 80 tisíci obyvateli. Spadá do ní také zóna Solnice-Kvasiny, kam dojíždí za prací na 12 tisíc lidí.

Připravované rozšíření krajské nemocnice v Rychnově nad Kněžnou za 400 milionů korun má zhruba roční zpoždění. Projekt sice získal státní podporu jako součást budování průmyslové zóny Kvasiny-Solnice, ale ministerstvo zdravotnictví na investici dosud nevypsalo projektovou výzvu. Ministerstvo v úterý uvedlo, že nemá prostředky k plnému finančnímu krytí akce.

Rychnovská nemocnice organizačně spadá pod krajskou Oblastní nemocnici Náchod. Od začátku letošního roku má své vlastní vedení v čele s prokuristou Lubošem Mottlem.

Státní podpora rozvoje zóny Kvasiny-Solnice, v níž působí rostoucí závod Škody Auto, se v červenci 2017 zvýšila ze tří na šest miliard korun a měla by vést ke zlepšení života obyvatel regionu. Největší část investic půjde do staveb a oprav silnic.

Autoři | Foto Královéhradecký kraj

Štítky Vláda ČR, nemocnice, Rychnovsko, Královéhradecký kraj, ANO 2011, projekt, Jiří Štěpán, Andrej Babiš, Adam Vojtěch, Rychnov nad Kněžnou, ČSSD, investice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Heliport na nové budově v rychnovské nemocnici možná nebude  |  Rychnovsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.