Počasí dnes30 °C, zítra22 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Správa železnic bude modernizovat trať vedoucí z Týniště nad Orlicí do Solnice

Správa železnic hledá zhotovitele pro rozsáhlou modernizaci železniční trati mezi Týništěm nad Orlicí, Častolovicemi a Solnicí. Projekt v hodnotě 2,5 miliardy korun přinese rychlejší a kapacitnější trať, která zefektivní dopravu nákladů do průmyslové zóny Solnice/Kvasiny.

Modernizace, rozdělená do tří etap, nejenže zvýší rychlost vlaků až na 120 km/h, ale také zatraktivní osobní dopravu na více než 20 kilometrech trati. „Zahrnuje stavbu nových nástupišť, informačních systémů a bezbariérový přístup na zastávkách Lípa nad Orlicí a Čestice,“ uvádí v tiskové zprávě mluvčí Správy železnic Nela Eber Friebová. Dále se plánuje vybudování nových výhyben a narovnání oblouků, což umožní zvýšení rychlosti vlaků.

Speciální pozornost se věnuje úseku z Rychnova nad Kněžnou do Solnice, kde vznikne nová zastávka Lipovka a stanice Solnice se rozšíří o nákladové nádraží s deseti kolejemi.

Celý projekt je navržen s předpokladem spolufinancování Evropskou unií z Fondu soudržnosti v rámci Programu Doprava 2021–2027. Plánovaný začátek prací je na konci tohoto roku s očekávaným dokončením v roce 2027.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Správa železnic, Pixabay

Štítky Solnice, Správa železnic, Týniště nad Orlicí, doprava, Rychnov nad Kněžnou, Lípa nad Orlicí, Čestice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Správa železnic bude modernizovat trať vedoucí z Týniště nad Orlicí do Solnice  |  Rychnovsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.