Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Cena vody v Rychnově vzroste o téměř deset procent na 86,40 korun

V jedenáctitisícovém Rychnově nad Kněžnou od 1. ledna 2024 cena vodného a stočného vzroste o 8,6 procenta na 86,40 koruny za metr krychlový dodané a odvedené vody. Letos průměrná cena činí 79,51 Kč/m3. Důvodem je podle něj nárůst nákladů ve všech směrech, od elektřiny až po zdražení chemikálií pro úpravu a čištění vod.

"Zvýší se také DPH, z deseti na 12 procent. I přes navýšení ceny se domnívám, že lidé u nás budou platit za vodu výrazně méně, než je celostátní průměr," řekl starosta Jan Skořepa (Nezávislí za Rychnov).

Při průměrné spotřebě 90 litrů na osobu a den zaplatí v roce 2024 čtyřčlenná rodina v Rychnově nad Kněžnou za vodu za celý rok o asi 900 korun více než letos.

Rychnovská radnice od roku 2011 investuje do modernizace vodovodů a kanalizací v průměru okolo 25 milionů korun ročně. "Nadále v tom chceme pokračovat. Je to jedna z cest, aby se snížily provozní náklady společnosti, která vodovody a kanalizace provozuje. Město bude vydávat do obnovy vodovodů a kanalizací více než vybere na nájemném," řekl Skořepa.

Rychnov letos po dvou letech dokončil rekonstrukci městské čistírny odpadních vod (ČOV) za více než 90 milionů korun. Oprava začala v posledním čtvrtletí roku 2021 a skončila v červenci 2023. Kapacita čističky zůstala zachována, je postavena na 20.000 lidí, což je podle starosty dostatečná rezerva i do budoucna. Rekonstrukci financovalo město z vlastních zdrojů, z minulých let mělo našetřeno zhruba 100 milionů korun, úvěr u bank si nebralo. Modernizace se uskutečnila za provozu čističky.

Areál je při výjezdu z města na Synkov-Slemeno. Čistička byla zastaralá, podle radnice neodpovídala současným nárokům na čištění. Jedním z důvodů proč město k rekonstrukci čističky přistoupilo, bylo také to, že Rychnov se v poslední letech rozvíjí a láká nové obyvatele. Město je v rostoucí průmyslové zóně Solnice – Kvasiny, v níž má největší továrnu automobilka Škoda Auto. V celé průmyslové zóně Solnice - Kvasiny pracuje okolo 12.000 lidí.

Město od 1. ledna 2021 převzalo prostřednictvím společnosti Vodovody a kanalizace Rychnov nad Kněžnou provozování vodovodů a kanalizací ve městě plně pod svou kontrolu. Do té doby vodovody ve městě provozovala firma Aqua Servis, kterou z 66 procent vlastní rakouská Energie AG Bohemia a zbylých 34 procent mají obce, města a svazky obcí z Rychnovska.

Ohodnoť článek

Štítky ČR, správa, voda, peníze, ceny, Rychnov nad Kněžnou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cena vody v Rychnově vzroste o téměř deset procent na 86,40 korun  |  Rychnovsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.