Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Rychnov nad Kněžnou zmodernizoval čistírnu odpadních vod

Jedenáctitisícový Rychnov nad Kněžnou po dvou letech dokončil rekonstrukci městské čistírny odpadních vod (ČOV) za téměř 100 milionů korun. Oprava začala v posledním čtvrtletí roku 2021 a skončila v červenci 2023, v současnosti je čistička ve zkušebním provozu. Kapacita čističky zůstala zachována, je postavena na 20 tisíc lidí, což je podle starosty dostatečná rezerva i do budoucna.

Areál je při výjezdu z města na Synkov-Slemeno. "Čistička byla zastaralá, neodpovídala současným nárokům na čištění. Rekonstrukci jsme připravovali několik let. Po rozhodnutí krajského úřadu je čistička ve zkušebním provozu, funguje na plný výkon," řekl starosta Jan Skořepa (Nezávislí za Rychnov).

Během rekonstrukce stavbaři kompletně vyměnili všechny technologické prvky, opravili či nahradili stavební objekty a přibyl třetí stupeň čištění. "Původně tam byly dva stupně čištění, nově tam probíhají tři procesy čištění odpadní vody. Jednoduše řečeno, voda odtékající do řeky je nyní daleko čistší," uvedl Skořepa.

Rekonstrukce se uskutečnila za provozu čističky. Cena zakázky vzešlá ze soutěže je více než 90 milionů korun, v letošním roce radnice investovala zhruba 35 milionu korun z celkové částky. Rekonstrukci financovalo město z vlastních zdrojů, z minulých let mělo našetřeno zhruba 100 milionů korun, úvěr u bank si nebralo. "Rekonstrukce čistírny odpadních vod je nepochybně největší investici města z vlastních prostředků za posledních deset let," řekl Skořepa.

Připomněl, že Rychnov nad Kněžnou se v poslední letech rozvíjí a láká nové obyvatele. Podle něj to byl také jeden z důvodu, proč město k rekonstrukci čističky přistoupilo. Město je v rostoucí průmyslové zóně Solnice – Kvasiny, v níž má největší továrnu automobilka Škoda Auto. V celé průmyslové zóně Solnice - Kvasiny pracuje asi 12.500 lidí.

"Ve městě v posledních letech přibývá lidí, ale bohužel nejde o obyvatele s trvalým pobytem. Přibývá lidí, kteří tu nejsou hlášeni k trvalému pobytu, s tím nic ale nenaděláme," řekl starosta.

V Rychnově nad Kněžnou vládne trojkoalice Nezávislí za Rychnov, ODS a Volba pro město (VPM). V jednadvacetičlenném zastupitelstvu má 15 hlasů.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, správa, stavby, odpady, voda, ekologie, Rychnovsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rychnov nad Kněžnou zmodernizoval čistírnu odpadních vod  |  Rychnovsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.