Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Silnice na Šerlich v Orlických horách se otevře v polovině října

Rekonstrukce horské silnice z Deštného v Orlických horách na Šerlich je ve finále. Předpokládaný termín uvedení do předčasného užívání je 24. říjen. Práce prozatím vyšly zhruba na 66 milionů korun s DPH z celkových 82,5 milionu korun se započtením daně. Úplná uzavírka důležité horské silnice druhé třídy začala začátkem května a stále trvá. Investorem je Královéhradecký kraj, stavební práce provádí společnost Eurovia CS. Náklady pokryjí peníze ze Státního fondu dopravní infrastruktury.

"Stavba bude asi o dva miliony dražší, než se původně očekávalo. Důvodem jsou práce, které stavbaři nepředpokládali. Jedná se o bourací a likvidační práce železobetonu mostu a zvýšené výměry zádlažby z kamene pro zpevnění odvodňovacích ploch a provedení nových propustků jako náhrada za nefunkční zborcené. Rekonstrukce silnice na Šerlich byla vysoutěžena za 80,5 milionu korun s DPH," řekl mluvčí kraje Dan Lechmann.

Rekonstrukce se netýká jen silnice, ale i mostu a mnoha odvodňovacích objektů na trase. Stavbaří doplní například i chybějící svodidla. "Co se týče vozovky, tak jsou už položeny všechny asfaltové vrstvy a probíhají dokončovací práce na odvodnění komunikace, dřevo-ocelová svodidla a dopravní značení. V případě mostu zbývá provést dokončení zemního tělesa, poté podkladní a konstrukční vrstvy komunikace, zábradlí a svodidlo," řekl Lechmann.

Stavební práce se týkají čtyřkilometrového úseku silnice II/311 mezi křižovatkou se silnicí II/310 Šerlich-Zákoutí a parkoviště v horském sedle pod Šerlichem.

Silnice II/311 představuje nejrychlejší spojení mezi horským střediskem Deštné v Orlických horách a Orlickým Záhořím. Objížďka z Deštného do Orlického Záhoří vede po silnicích I/14, II/311, II/319 a II/321, tedy přes Solnici, Rychnov nad Kněžnou, Rokytnici v Orlických horách a Orlické Záhoří. Řidiči si výrazně zajedou. Vjezd na parkoviště u Šerlichu, které využívají hlavně turisté směřující na horské hřebeny Orlických hor, je zachován od Orlického Záhoří.

Královéhradecký kraj spravuje zhruba 3300 kilometrů silnic druhé a třetí třídy. Letos plánuje investovat do silnic rekordních více než 1,6 miliardy korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ŘSD

Štítky ČR, správa, stavby, silnice, Šerlich

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Silnice na Šerlich v Orlických horách se otevře v polovině října  |  Rychnovsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.