Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Přeměna rychnovského špitálu za osm set milionů odstartuje už za pár dní

Staveniště je připraveno a může se začít. Už příští středu bude slavnostně zahájena dostavba a modernizace rychnovské nemocnice. Vyroste tady pětipodlažní pavilon urgentního příjmu, a to jako přístavba stávajícího pavilonu DIGP.

Tři podlaží pavilonu DIGP se zároveň zrekonstruují a obě budovy budou propojeny v jeden multifunkční celek. Veřejnou zakázku získalo sdružení společností Geosan Group a Strabag, které stavbu provede za 756 milionů korun bez DPH. Stavební práce by měly začít na jaře roku 2023. Na projekt kraj požádal o státní dotaci ve výši 300 milionů korun.

Modernizace a dostavba rychnovské nemocnice je jednou z nejdůležitějších investic v rámci rozvoje průmyslové zóny na Rychnovsku. Její hodnota přesahuje 800 milionů korun a přinese centralizaci a zefektivnění lékařské péče, která bude na úrovni 21. století. "Projekt byl ve fázi příprav dlouhé roky, a těší mě proto, že na jaře příštího roku konečně začneme s jeho realizací, a to i s finančním přispěním státu, které se nám podařilo v posledních dvou letech dohodnout,“ uvedl hejtman Martin Červíček.

Za stavební práce kraj zaplatí 756 milionů korun, další finance budou nutné na zajištění stavby, a také na vybavení a na zdravotnickou technologii. Dotaci ve výši 300 milionů korun kraji pošle Ministerstvo pro místní rozvoj ČR. Rozloží ji do dvou let, přičemž kraj obdrží 200 milionů korun v roce 2023 a v roce 2024 zbylých 100 milionů korun.

Vyroste zde nový pavilonu urgentního příjmu – pětipodlažní přístavby stávajícího pavilonu DIGP, která v sobě zahrne urgentní příjem včetně třídění pacientů s vazbou na interní a speciální vyšetřovnu, zákrokový sál a sádrovnu, zázemí pro záchrannou službu, zázemí pro sanitáře, zobrazovací metody, ambulance chirurgické, ortopedické, interní se zázemím, oddělení odběrů, dále oddělení JIP, oddělení ARO, čtyři multioborové centrální operační sály s celým přidruženým provozem a lůžkové oddělení chirurgie a lůžkové oddělení ortopedie.

Zároveň dojde k rekonstrukci tří podlaží stávajícího objektu DIGP, kdy moderní interiér získají jednak hlavní vstup do objektu s nově řešenou vstupní halou, jejíž součástí bude recepce se zázemím, lékárna a bufet, ale také onkologický stacionář, ambulantní vyšetřovny s čekárnou, vyšetřovny endoskopie a centrální sterilizace. Obě budovy budou propojeny, čímž vznikne jeden multifunkční celek.

Projekt počítá také s novým objektem medicinálních plynů, novým energocentrem a také s úpravou zpevněných ploch, komunikací a inženýrských sítí, vybudování více jak 200 parkovacích stání.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Královéhradecký kraj

Štítky nemocnice, pavilon, projekt, Geosan Group, Strabag, Královéhradecký kraj, Rychnov nad Kněžnou, Martin Červíček, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky, Nemocnice Rychnov nad Kněžnou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přeměna rychnovského špitálu za osm set milionů odstartuje už za pár dní  |  Rychnovsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.